Kako izgleda studirati u Egiptu?

Maged Ramy, student je na Fakultetu za administraciju i finansijske nauke u Egiptu. Kao student u jednoj magičnoj afričkoj državi, govori nam Maged i pokazuje koliko je zapravo život studenata u Egiptu sličan životu studenata u Srbiji.

Kako je to studirati u Egiptu i koje su sličnosti u našim studijama?

S obzirom na to da su predavanja online, kako to sada izgleda?

Imamo po dva predavanja dnevno, pa slobodan dan. Ponekad dobijemo video klip profesora, pa na taj način učimo. Bilo je teško privići se, ali kao i ostatak sveta, prihvatili smo to najbolje što smo mogli. Petak se u Egiptu smatra kao praznik, tako da tada smo uglavnom slobodni i odmaramo.

Kako izgleda tvoje spremanje ispita?

Najmanje mi treba nedelju dana kako bih se pripremio za ispit. Lekcije su obimne i nemam socijalni život za vreme ispitnog roka. Učim po ceo dan i jedino što stignem jeste da jedem ili da pogledam neku epizodu serije.

Kako izgledaju tvoji ispiti i način bodovanja?

Ispiti su samo pismeno, u većini slučajeva su zadaci na dopunjavanje ili zaokruživanje. Ocene se kreću od 1-100, potrebno je da ostvariš 50 da bi položio taj ispit. Kod nas ne postoji indeks, kao studentska knjižica u kojoj se upisuju poeni i ocene, već na kraju godine dobijemo koje smo ocene ostvarili.

Maged Ramy

Koliko košta godina na tvom fakultetu i koji troškovi su uračunati u to?

Konkretno na mom fakultetu, godina košta oko 800 evra. Na mom fakultetu ne postoje stipendije, a i generalno u Egiptu stipendije nisu toliko česte. Ispite ne plaćamo, a knjige skoro i da ne koristimo. Sami pravimo svoje skripte i iz njih učimo.

Kako izgleda studentska kantina i koje jelo studenti najviše vole da jedu?

Kantina se sastoji od nekoliko restorana, ali ja tamo retko jedem zbog velike gužve. Najčešće studenti vole da jedu šavarmu. Šavarma se sastoji od mesa isečenog na kriške, često je umotano u posebnu vrstu testa, slično tortilji.

Da li imate studentska putovanja i studentske žurke?

Da, ali ne toliko često. Ponekad putujemo na Severnu obalu, gde provedemo ceo dan. Što se tiče žurki, to nije nešto toliko popularno kod nas. Mi Egipćani više volimo da odlazimo na koncerte. Položeni ispit najčešće proslavljamo u Meku ili nekom obližnjem kafiću.

Možda živimo i studiramo na dva različita kontinenta, ali studentski život nije toliko drugačiji. Svi mi mučimo istu muku, radimo na sebi i težimo ka tome da dohvatimo svoje parče neba, nevažno da li se ono nalazilo iznad Srbije ili iznad Egipta.

Piše: Sofija Vujošević

Foto: Pexels, Student

Studenti

Egipat na dlanu

Leave a Reply

Your email address will not be published.