Kad su „Bitlsi“ igrali „bič volej“

Odbojka na pesku je danas vrlo popularan sport, posebno u letnjim mesecima, kada gotovo da nema plaže širom planete na kojoj nema mladih momaka i devojaka koji u slobodno vreme upražnjavaju ovaj sport.

Popularnost “bič voleja” posebno je velika na američkom kontinentu, a pitanje da li bi ovaj sport ikada baš toliko “zaživeo” da nije bilo jednog egzibicionog meča, koji je odbojku na pesku u Americi doveo u prvi plan.

Iako je po zvaničnim podacima prvi turnir u odbojci na pesku održan 1947. godine, do početka šezdesetih godina prošlog veka bila je prava retkost videti nekoga da se bavi ovim sportom. Tada se u Americi odlučuju za “agresivnu” kampanju ne bi li popularisali ovaj sport, a jedan od načina da se publici približi “bič volej” bio je i organizovanje egzibicionog meča, u kome će nastupati neke vrlo popularne ličnosti. Kao lokacija odabrana je plaža “Sorento” u Los Anđelesu, a čast da učestvuju u prvom “bič volej” meču na toj poznatoj plaži pripala je verovatno najvećim svetskim zvezdama tog vremena, članovima “Buba iz Liverpula”. Priča o globalnom uticaju “Bitlsa” na celokupnu sliku planete tih decenija više puta je ispričana, a da su mogli da utiču i na popularnost jednog sporta pokazali su te večeri početkom šezdesetih na plaži “Sorento”.

Duel u kome su između ostalih igrali i Ringo Star, Džon Lenon, Pol Makartni i Džordž Harison izazvao je veliku pažnju, pa je mnogo ljudi prisustvovalo ovom meču. Među njima je bio i Džon Fidžerald Kenedi, a lider ubijen u Dalasu nekoliko godina kasnije, čak se po nekim informacijama u jednom trenutku pridružio na terenu muzičkim zvezdama i zajedno sa njima odigrao nekoliko poena. Rezultat, kao i sva ostala dešavanja sa meča ostali su u drugom planu, jer se sa prvog meča “bič voleja” na “Sorento” plaži uglavnom pamti učešće “Bitlsa” i Džona Kenedija, bez obzira na njihovo umeće, koje nije baš bilo impozantno.

Posle ovog meča, popularnost “bič voleja” u Americi je naglo skočila, posebno na plažama u Kaliforniji, gde su od tada redovno “pikali” odbojku na pesku i legende poput Merilin Monro i Vilta Čemberlena. Danas je redovna pojava videti na mnogim svetskim plažama mlade momke i devojke kako tokom odmora upražnjavaju ovaj “letnji” sport, a odbojka na pesku je i “zvanično priznata” tri decenije kasnije, kada je uvrštena u program Olimpijskih igara u Atlanti 1996. godine.

Mnogi se pitaju da li bi odbojka na pesku postala toliko popularna da nije bilo egzibicionog meča na “Sorento” plaži?! Verovatno bi, ali ipak u razvitku jednog sporta marketing je jako bitan. Zbog toga to što su “Bitlsi” uradili za odbojku na pesku početkom šezdesetih je neprocenjivo i bilo je sasvim sigurno mnogo značajno za razvoj ovog sporta.

Leave a Reply

Your email address will not be published.