Jacquemus – od sveštenika do modnog dizajnera

Kao devetnaestogodišnjak, 2009. godine Jacquemus osniva sopstveni brend. Nakon deset godina rada, Jacquemus u svet mode uvodi trend mikrotašni koje su svetske zvezde sa oduševljenjem prihvatile. 

Njegov prvi model bila je upravo njegova majka. Kao mali igrajući se, sašio je haljinu od bež platna, a već sutradan njegova majka ju je sa ponosom obukla. 

Iznenadna i rana smrt majke u 42. godini života, naterala ga je da pokrene sopstveni brend, ne razmišljajući da će u budućnosti postati jedan od najpoznatijih svetskih kreatora.

Za nepoverovati Jacqemus je želeo da postane sveštenik: „Iako moji roditelji nisu išli u crkvu, insistirao sam na crkvenoj zajednici i hteo sam da postanem sveštenik. I to, ne zato što sam verovao u Boga, već što sam bio opsednut uniformom sveštenika. Išao sam toliko daleko da sam primoravao svog oca da me svake nedelje vodi u crkvu. Posle sam želeo da budem u vojsci, pa da radim kao advokat. I to sve zbog uniformi. Obožavam taj komad odeće.“

Usavršavanje i studije mode završio je u prestižnoj školi Comme des Garcons. Imao je priliku da pohađa školu École Supérieure des Arts et techniques de la Mode. Međutim, kako sam govori svoje pravo obrazovanje u okviru mode stekao je u prestižnoj modnoj kući Comme des Garçons, kako navodi tu je dosta naučio o odeći i kako da budem siguran u sebe.

Jacquemus voli što je komercijalan -„Moda je poezija. Ona je način da ispričate svoju priču i pošaljete svoju poruku svetu. Zato prodajem poeziju i za mene moda nema smisla ako nije nosiva, ako se ne prodaje.“, govori Jacquemus.

Ono što krasi ovog mladog svetskog dizajnera jeste minimalizam, jer kada je započeo sopstveni brend nije imao puno novca, a opet je dao da izgleda najbolje moguće. 

“Minimalizam je bio jasna referenca i nastao je iz nedostatka sredstava.”

Na kraju, Jecquemus je dete online generacije. Samim tim je i mnoga poslovna i privatna prijateljstva stekao upravo uz pomoć društvenih mreža. 

Priredio: Lazar Similić

Izvor: elle.rs

Leave a Reply

Your email address will not be published.