Između jave i sna – lucidni snovi

Zvuči neverovatno, ali je istinito. Lucidni snovi su oni snovi u kojima je sanjar svestan, te ih čak može i kontrolisati. U nastavku teksta pročitajte nešto više o ovom fenomenu.

Lucidnost ili mentalna jasnoća nastaje u trenutku u kojem shvatate da ono što vam se dešava nije realnost, već san, nad kojim u tom trenutku dobijate kontrolu. Verovatno najzanimljiviji deo lucidnih snova i jeste upravo to – mogućnost kontrole daljeg toka sna.

Ukoliko ste nekada poželeli da imate ovu mogućnost, tu je rešenje. Brojne naučne studije dokazale su da postoje tehnike pomoću kojih možete uploviti u svet lucidnih snova. Prva faza je da dobro obratite pažnju na svoje snove i pokušate da se setite svakog detalja. Takođe, ne bi bilo loše da vodite „dnevnik snova“ koji biste čitali pred spavanje.

Postoje i druge tehnike, kao što su MILD tehnika, u kojoj sanjar treba da navija alarm u različitim vremenskim intervalima i da pokuša da se seti sna. Tehnika WBTB, u kojoj je cilj da posle alarma ostanete budni narednih sat vremena, razmišljajući o snu. Postoji još tehnika kojima je internet preplavljen, ali pre nego što se upustite u istraživanje, važno je da budete upoznati sa rizicima koje donosi poigravanje sa vašim umom.

Opasnosti

Neistraženost – Iako su lucidni snovi od davnina poznati ljudima, sa naučne strane gledišta, oni su aktuelni tek od polovine prošlog veka. Kao i svaka nepoznanica, i ova vrsta snova nosi sa sobom moguće skrivene rizike.

Mešanje sećanja – Ukoliko često imate ovakve snove, zbog njihove realističnosti, može vam se desiti da ne možete da se setite da li ste neku situaciju doživeli ili samo sanjali.

Traumatična iskustva – Kroz lucidne snove moguće je doživeti iskustva strašnija od onih sa jave. I sam proces ulaska u lucidan san (prolazak kroz paralizu sna, u kojoj telo ne može da se pomera, ali je mozak budan) može biti  veoma zastrašujuć. Zbog toga je važno da zapamtite da je sve ono što se dešava u procesu ulaska u lucidan san, ali i ono što se dešava u samom snu – u vašoj glavi.

Doživljavanje stvarnog sveta – Možda nije opasno, ali postoji mogućnost da ćete zbog lucidnih snova promeniti način na koji doživljavate svet oko sebe. Možete od života očekivati veća uzbuđenja, poput onih, često nerealnih, koje doživljavate u snovima. Ovo može biti korisno, jer ćete na taj način stremiti ka višim ciljevima. S druge strane, može vas učiniti nesrećnim, ukoliko te ciljeve ne ispunite.

Poznati sanjari

Da li ste znali da je Meri Šeli inspiraciju za roman Frankenštajn dobila upravo posle lucidnog sna? Takođe su i mnoge Dalijeve slike inspirisane istom pojavom. Još neki poznati lucidni sanjari su Nikola Tesla, Stiven King i Albert Ajnštajn.

Iako lucidni snovi mogu biti zanimljivi, pre nego što uđete u ovu avanturu, razmislite da li želite da kontrolišete i snove, ili pak, više volite dozu neizvesnosti.

Piše: Dunja Marić

Izvori: http://pixelizam.com/

https://lucidnisnovi.com/

Photo izvor: Unsplash

Leave a Reply

Your email address will not be published.