Iskreno sa Anom lečić o snimanju Dare iz Jasenovca, glumačkim uzorima i pritisku slavnog prezimena

Svi dosadašnji projekti su me na svoje različite načine oblikovali, i mali i veliki. A kao najzahtevniji do sad bih izdvojila film ,,Dara iz Jasenovca“. Igram jednu od vođa ženskog logora ,,Stara Gradiška”. Tu sam osetila pojačanu odgovornost jer je istorijska, jako emotivna priča koja se tiče svih nas – rekla je u razgovoru za Student Ana Lečić, mlada i perspektivna glumica koja se prethodnih dana našla u žiži javnosti zbog zapažene uloge nadzornice u jasovačkom logoru.

Dešavalo se da ne mogu da spavam nakon snimanja. To mesto nosilo je sa sobom strah koji nam se uvlačio u kosti. U jednoj pauzi između snimanja sa jednom od koleginica na setu sam šetala i pokušala da pričam o bilo čemu drugom, da potisnem svoj lik i odjednom mi se oteo uzdah i izgovorila sam: Muka mi je od ove Božice. To je samo izletelo iz mene. Na kraju, kada je snimanje završeno, tu Božicu sam iskreno počela da žalim. Provesti ceo život u tolikoj mržnji je tužno. Da biste igrali bilo koji lik, pa i negativca, morate da ga najpre razumete. Ja mislim da je njena vodilja bilo to da ispuni dužnost prema NDH, ispran joj je mozak time da mora da služi svojoj zemlji  – istakla je u razgovoru za Glossy mlada glumica.

Kao glumačke uzore Ana ističe Timothee Chalameta, Danijel Dej Luisa, Cate Blanchett, Marion Cotillard, Meryl Streep i naglašava da je : ,,Dug je spisak onih koji me inspirišu svojim radomˮ.

Da li si nekada osećala pritisak da moraš da ispuniš očekivanja zbog već čuvenog glumačkog prezimena Lečić?

Jesam ranije, dok nisam još ni upisala glumu. Od kad sam odlučila da je to to, svaki pritisak te vrste me je napustio.

Koji je tvoj omiljeni projekat?

Prva godina faksa, završni ispit u Narodnom pozorištu. Bilo je mnogo scena i samim tim puno promena. Tenzija je mogla da se seče u vazduhu ali smo uspeli da se zaigramo. Naterali smo ljude da sede 3 i po sata i da aktivno prate. Prvi klasni uspeh.

Dobro je što se puno snima i mladi glumci napokon postaju sve vidljiviji ali je i konkurencija nikad veća. Mislim da je danas najveći izazov za mlade glumce da sačuvaju svoj unutrašnji kreativni svet i da traju – ističe mlada glumica u razgovoru za Student.

Piše: Jovan Macut

Izvor: https://glossy.espreso.co.rs/poznati/vesti/191860/to-mesto-nosilo-je-sa-sobom-strah-koji-se-uvlacio-u-kosti-ana-lecic-iskreno-o-ulozi-u-filmu-dara-iz-jasenovca

FOTO: Insta @analecic5; @gloriamagazinsrbija

Kultura

Leave a Reply

Your email address will not be published.