Igor Garnier – muzikom od Srbije do Amerike

Naš poznati muzički producent, Igor Garnier, zaputio se u Ameriku bez konkretnog plana. Snalazio se i vredno radio, i hrabrost mu se isplatila. Danas, Igor je audio inžinjer Erika Hiltona, člana grupe Thievery Corporation, sa kojim radi na najnovijem projektu.

Igor Garnier za magazin Student

  • Šta te je navelo da se uputiš u Ameriku?

Nije bio u pitanju poseban povod, samo energija. Ona me je usmerila da odem negde, i ispostavilo se da je to Amerika. Nakon dve i po godine, mogu da kažem da sam potpuno ispunjen, i našao sam ljubav svog života.

Ljubav njegovog života zove se Leila, po kojoj i jedna njegova pesma nosi ime. Prva pesma koju joj je odsvirao je pesma ,,Lejla” od Hari Mata Harija.

  • Pričali smo o tvom najnovijem projektu, o saradnji sa Erikom Hiltonom, članom grupe Thievery Corporation… Reci mi nešto više o tome?

Počelo je tako što je Erik tražio nekoga sa iskustvom rada u Logic programu, ja sam bio jedini koji je mogao da otvori njegove projekte u naprednijem programu. Došao je u studio i zaposlio me.

  • Od tvojih najnovijih dela, najviše se ističe Blessings. Da si tu vrstu muzike plasirao na balkanskom podneblju, da li misliš da bi bila jednako prihvaćena kao i u Americi?

Ne mislim da vrsta muzike koju komponujem može biti popularna igde. To je muzika koju slušaoc treba da ,,nađe”. 

  • Kako porediš svoje iskustvo rada u Srbiji i u Americi?

Kada sam stvarao u Srbiji, pisao sam o ljubavi. Bio sam nekako zaštićen od društva i surove realnosti. Nisam znao šta su instinkti za preživljavanje. Onda sam došao u Ameriku i suočio se sa surovom realnošću, bolom. Tada sam počeo da pišem i o tome. Svoj žanr trenutno nazivam liquid.

  • Da li planiraš da se vratiš u Srbiju?

Neću da lažem, ne želim da se vratim, jer želim da vidim osatak sveta. Da posetim Brazil, Peru…

Lejla bi volela da poseti Srbiju, a Igor je šaljivo prokomentariosao kako bi je prvo odveo na picu u Poncho ili kod Bucka.

  • Da li više voliš da si za mix pultom i pred publikom ili u studiju?

Ranije sam više voleo da sam za pultom, ali sada više volim da stvaram. Izazivam sebe da u što manje reči, obuhvatim što više toga.

  • Šta je za tebe uspeh i da li misliš da si ga dostigao?

Definitivno sam dostigao uspeh, to je ljubav i spokoj.

  • Kakvo je bilo tvoje studentsko iskustvo i šta bi poručio našim studentima, koji savet bi im dao?

Iskreno, ja sam napustio studije. Nije mi se dopalo da mi neko govori kakvu muziku treba da stvaram. Moja poruka studentima je da se ne uzdaju potpuno u studije. To je alat za preživljavanje, ali svima nama treba više od pukog preživljavanja da bismo bili srećni… sve je moguće, ali uz mnogo truda.

  • Gde možemo poslušati rezultat tvoje nove saradnje sa Ericom Hiltonom, kao i tvoja buduće projekte?

Na mom i Erikovom soundcloud-u: soundcloud.com/igorgarnier

Piše: Aleksandra Veljović

FOTO izvor: instagram profil @igorgarinermusic

Leave a Reply

Your email address will not be published.