HUAWEI P40 – Pobeda kineza ili ipak ne?
Najnoviji Huawei P40 pravi je šok za javnost. Naime, pored fantastičnih karakteristika koje poseduje, ova serija pametnih telefona nije podržana od strane Googla. Postavlja se pitanje – da li je ovo najbolja ili najgora odluka kompanije Huawei?

Dakle, osim izgleda koji je na zavidnom nivou, bolji i moćniji od svih prošlih linija ali i konkurenata, ova serija poseduje i odlične specifikacije.

Huawei P40 karakteriše do sada najveća RAM memorija od 8 GB, interna memorija od 128 GB i proširenje memorije do 256 GB. Ono što daje fantastičan izgled je trostruka zadnja kamera, glavna SuperSensing kamera od 50 MP, ultra širokougaona od 16 MP i telefoto kamera od 8 MP; kao i prednja kamera od 32 MP.

Radi po principu Android 10 sistema, a kapacitet baterije je 3800 mAh.

Pored ovog modela, stigli su P40 Pro i P40 Lite, sa određenim razlikama u odnosu na P40.

Kod P40 Pro imamo slične ili iste hardverske specifikacije, ali P40 Pro karakteriše visoka rezolucija, kapacitet baterije od 4200 mAh i četvorostrukom zadnjom kamerom, glavna od 50 MP, širokougaona filmska kamera od 40 MP, telefoto kamera od 12 MP i 3D depth sensing kamera.

P40 Lite karakteriše nešto slabija četvorostruka zadnja kamera (ali daleko od loše), glavna od 48 MP, širokougaona od 8 MP i dva puta 2 MP. Prednja kamera je od 16 MP, a kapacitet baterije od 4200 mAh. Razlika u odnosu na prethodna dva modela je i u manjoj RAM memoriji od 6 GB.

Kako živeti bez Googla?

S obzirom na novonastalu situaciju u svetu, tek će se pokazati kako zabrana SAD-a utiče na prodaju i samo funkcionisanje ovih pametnih telefona.

Kako Benchmark navodi, bez Googla se može, ali uz malo truda. Da li je ovaj telefon vredan tog truda – svakako da JESTE!

Zabrinjavajuće i najvažnije je pitanje, kako naći naše omiljene aplikacije poput Facebooka, Instagrama Whatsappa i Vibera?

Njih ne možemo skidati preko Play Stora. Ali zato postoji rešenje – skidamo ih preko pretraživača i one sasvim normalno funkcionišu. Međutim, neke od njih zahtevaju instalaciju APK fajla, koji lako možemo pronaći preko, recimo, APKMirror sajta.

Umesto Play Stora koristimo App Gallery sa manjim brojem aplikacija, jer sve one koje zahtevaju podršku Googla ovde ne postoje.

Ali šta raditi bez Youtuba i G-maila?

Većina vas je verovatno već otkrila magični Youtube Vanced, što je bolja opcija i od običnog Youtuba, jer besplatno imate Youtube koji nastavlja da radi i kada izađete iz aplikacije.

G-mailu pristupate preko pretraživača bez problema, samo nećete imati obaveštenja istog momenta (ali i to se može podesiti).

Umesto Google Maps, koje nisu podržane, kao zamenu možete koristiti aplikacije kao što su Here We Go ili Waze, koje takođe instalirate preko pretraživača.

Netflix neće raditi, kao ni aplikacije raznih banaka, a nema ni automatskog ažuriranja aplikacija instaliranih putem APK fajla. Ažuriraju se automatski samo one instalirane preko App Gallerya.

Sumirano – sve se može naći od onih najneophodnijih aplikacija, sve radi bez problema, samo se malo komplikovanije dolazi do njih.

Ovaj telefon je svakako naša preporuka, kao sjajan odnos cene i kvaliteta.

Izvor: Youtube kanal Benchmark

Piše: Zorka Mijajlović

Leave a Reply

Your email address will not be published.