Hapšenja studenata

U prethodnih nekoliko dana, kroz proteste među 250 uhapšenih demonstranata, našli su se i studenti, kolege, sugrađani koji su po hitnom postupku osuđeni na 30 dana zatvora, bez prava na advokata, odbrane sa slobode ili novčanu naknadu umesto zatvaranja.

Ovako brzu reakciju pravosuđa nismo videli dugo, a evo biografija osvedočenih „huligana“:

Igor Šljapić, student generacije ETF-a. Humanitarac, borac za prava, veoma talentovani muzičar i pravi drug. Ne psuje ni u šali, alergičan je na nepravdu a nasilje za njega nikada nije bilo sredstvo.Tako ga opisuju bliski prijatelji. Biće upamćen po transparentu stop nasilju. Član udruženja Krov nad glavom.

Vladimir Mentus, naučni saradnik Instituta društvenih nauka i Sociološkog društva Srbije. Vladimir je doktorirao 2017. godine na odeljenju za sociologiju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu. Bio je stipendista Ministarstva prosvete 2011. godine. Član udruženja Krov nad glavom.

Mario Marković, student Fakulteta za međunarodnu politiku i bezbednost, uhapšen je dok je vozio bicikl kao dostavljač hrane! Nije učestvovao u protestima, tereti se jednakim optužbama. Član udruženja Krov nad glavom.

Vuk Orović, inostrani student četvrte godine Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu, na kojem ima prosečnu ocenu 9. Tereti se za nasilničko ponašanje, iako su njegovom advokatu saopštili da NEMAJU materijalne dokaze protiv njega. Drug koji se zatekao sa njim je dobio kaznu od 25 hiljada dinara zbog navodnog nenošenja lične karte i psovanja policije za koje nema dokaza.

Organizacija Krov nad glavom poziva sve građane da se okupe u 17h ispred Centralnog zatvora kako bi pružili podršku svima koji su nedužno zatvoreni.

Mnogi studenti su imali sličnu sudbinu, samo za njih još nismo čuli. Ukoliko imate neke informacije o neprimerenim hapšenjima studenata javite nam se na društvenim mrežama!

Piše: Natalija Krzman

Izvor: Danas, Krov nad glavom

FOTO: Nova.rs

Leave a Reply

Your email address will not be published.