GRUPNI RAD: Olakšica ili još veća obaveza?

U toku studija, mala je verovatnoća da ćete izbeći izradu seminarskih radova, projekata i istraživačkih radova. Pitanje je samo da li ćete ove vrste obaveza raditi samostalno ili u grupama.

Ako ste se ipak odlučili za grupni rad, evo par saveta koje vam „Student“ predlaže i na koje bi trebalo da obratite pažnju.

  • Druženje je uvek prednost

Kada ste deo tima i kada je više osoba u grupi, druženje je neizostavno. Uvek odvojite vremena za ćaskanje, komentarisanje vannastavnih aktivnosti, a neretko se nađe vremena i za šolju kafe.

  • Razmenjivanje mišljenja i deljenje saveta je svakako od koristi

U toku obrade seminarskog rada čućete mišljenja vaših kolega, naučićete nešto novo, ali ćete dobiti i neki savet više.

  • ,,Manje posla za mene? – Odgovara mi.“

Što je više članova u grupi, to je manje posla za vas. Možda deluje malo sebično, ali je istina i uz to velika olakšica za vas.

Ipak, imajte u vidu da grupni rad sa sobom nosi i određene poteškoće. Druga strana medalje je:

  • Oklevanje i bežanje od obaveza

Ako ste vi vredni i radni, ne mora da znači da su i ostali članovi tima.

  • Grupni rad = rad u paru

Kada se projekat radi grupno može se desiti da, od deset članova tima, samo dva ili tri člana naporno radi na projektu, te se često kaže da je tim skup od dve osobe.

  • Sukobi pri donošenju odluka

„Ne sviđa mi se ova rečenica.“, „Tvoj deo rada deluje dosadno.“, „Zašto je fotografija postavljena ovde, a ne onde?“, i tako u nedogled. Morate biti spremni na ove i još mnogo drugih i sličnih komentara.

Naš zadatak je bio da vam predstavimo dobru i lošu stranu rada u grupama, a na vama je da odlučite da li ćete rizikovati i upustiti se u timski rad, koji vam može doneti i te kako veliko iskustvo, ili ćete se odlučiti za samostalne radove.

Piše: Miljana Pantelić

Foto izvor: Pexels.com

Leave a Reply

Your email address will not be published.