Gde se nalazi najveća svetska kolekcija dokumenata o razvoju PR-a?

Muzej odnosa s javnošću je jedini muzej u svetu koji je posvećen oblasti PR-a. U ovoj obrazovnoj instituciji se na specifičan način prikazuje istorijski razvoj odnosa s javnošću kao delatnosti i istražuje njegova uloga u najbitnijim aspektima ljudskog života.

Muzej PR-a su osnovali Šeli i Beri Spektor 1997. godine. Nalazi se u Njujorku, gde je podržan od strane odseka za obrazovanje ove savezne države.

U pitanju je neprofitna institucija, otvorena za javnost. Opseg posla obuhvata prikupljanje, čuvanje, istraživanje, prenošenje i izložbu materijalnog i nematerijalnog nasleđa praksi i razvoja PR-a, radi razvoja obrazovanja i istraživanja, koje treba da pokažu vrednost ove delatnosti.

Poseduju bogatu kolekciju, sa preko 2500 artefakata, od kojih su mnogi retki primerci, u koje spadaju knjige, priručnici, žurnali i eseji, kao i usmena svedočenja, te različiti filmovi, koji treba da dokumentuju razvoj odnosa s javnošću. U pitanju je najveća kolekcija ovog tipa na svetu i mnogi njeni elementi datiraju čak iz 19. veka. 

Aktivnosti ovog muzeja obuhvataju izdavanje knjiga o istoriji i razvoju PR-a i komunikacije preko svoje izdavačke kuće “PR Museum Press”, kao i održavanje besplatnih serija predavanja na različite teme, od upotrebe tehnologije u svrhe PR-a, preko finansijske komunikacije, do kriznog menadžmenta.

Izvori:
https://www.prmuseum.org
https://www.facebook.com/PRMuseum
https://www.instagram.com/prmuseum/

Piše: Marko Jovanović

Foto izvor: Pixabay

Zanimljivosti

Leave a Reply

Your email address will not be published.