Gde ćeš na praksu?

,,Prosek nije sve˝ je fraza koja će se sve češće koristi, i koja ima sve više smisla. Znamo i sami koliko praktičnog rada imamo na našim fakultetima, odnosno nemamo.

Poslodavac ne želi da zaposli nekoga za koga nije siguran da li je dovoljno dobar. Zato mnogi studenti odluče da steknu iskustvo pre nego što krenu u taj svet poslovnih ljudi.

Prvo pitanje je uvek ˝A gde ja mogu da nađem praksu?¨. Nažalost, ne postoji šablon, jer studenti pronalaze prakse na različite načine. Neki putem poznanstva, dok drugi preko internet grupa.

Najlakše je početi od toga gde želite da idete, da li hoćete da ostanete u Srbiji ili da se oprobate negde u inostranstvu.

U Srbiji je najlakše raspitati se da li vaš fakultet raspisuje konkurse za prakse, kao što Biološki fakultet raspisuje preko Centra za naučno istraživački rad studenata. Ako ne, onda šaljite mail profesorima iz predmeta koji su vam se svideli.

Takođe, možete pisati firmama ili institutima, pitati ih da li primaju volontere. U tom slučaju obavezno sa upitnim mail-om šaljete vaš CV i motivaciono pismo, koje može biti u samom tekstu mail-a. Obavezno pišite konkretnoj osobi sa kojom želite da sarađujete.

Još jedna opcija vam je da pitate Naučno tehnološki park da li je tamo nekome potrebna pomoć.

FOTO: Unsplash

Ako vam je više milo da osetite život u nekoj drugoj zemlji onda potražite prvo letnje škole. Ima ih mnogo i verovatno ćete naći nešto što vam odgovara. Samo obratite pažnju na stipendije i to šta pokrivaju. Da li je uračunat samo trošak boravka ili i avionska karta?

Ako ne nađete letnju školu ili ne budete primljeni ne očajavajte! Mail-ovi vam ne ginu! Isti princip, pronađite osobe sa kojima biste radili pošaljite im CV i motivaciono kao što bi i da ste ostali u zemlji. Jedina razlika je u tome što bi trebalo da naglasite da su vam potrebna novčana sredstva da bi mogli da radite kod njih. To ne bi trebalo da bude problem ako uvide da ste vredni. Tako da je za inostranstvo potrebno da poradite na CV-u prvo.

Dobro je i napomenuti, za istraživačke prakse pogotovo, pazite ko vam je mentor. Nekada mentor može da vam učini praksu najlepšim iskustvom u životu ili živim pakaom. Pogledajte radove mentora i probajte da stupite u kontakt sa nekim ko je već sarađivao sa njim/njom. Raditi sam na projektu nije toliko zabavno ako nemaš pojma šta radiš, a očekuju se rezultati od tebe.

Par saveta za kraj, svako ko želi praksu obično cilja na neku daleko poznatu firmu ili institut, ali to ne mora uvek da bude dobar izbor za tebe. Štampati papir ili pipetirati možete svugde, bolje gledati kvalitet ponuđene prakse nego logo firme.

Svaka praksa je avantura za sebe, zato laptop u ruke i srećno svima!

Piše:Antonija Avdalović

Promote & earn money

Leave a Reply

Your email address will not be published.