Pet saveta za savršenu fotografiju!
Dobra fotografija je postala zaštitni znak svačijeg instagram profila. Gotovo je svakome cilj da s dobrom fotografijom zadobije što više lajkova i pratilaca. Dobar telefon ili fotoapart nisu uvek merilo kvalitetne fotografije, za to je potrebno malo mašte i kreativnosti. Tek tada, kvalitet izlazi na videlo.

 Pred Vama se nalazi nekoliko saveta koji će, ako ih iskoristite, osvežiti Vaš instagram profil i privući pratioce:

  • Svetlost!

Prirodna svetlost može učiniti Vaš pejzaž savršenim. Izlazak sunca ili zalazak istog je savršen trenutak da izvadite Vaš telefon ili fotopart i ovekovečite prvi dan proleća, zime ili bilo koji drugi dan u godini. Ako pak želite portret, izbegavajte jaku svetlost. Prvi razlog je što ćete izgledati previše bledo, a drugi je što će se videti sve Vaše nesavršenosti na licu.

FOTO: GOOGLE
  • Pozadina!

Pored svetlosti jako je bitna pozadina fotografije. Ne želite sigurno da umesto Vašeg savršenog osmeha  gledaocu pažnju privuku grafiti mačke i praseta. Zato, ne pravite tu grešku nego tražite jednobojnu pozadinu ili sa što manje detalja i pustite da Vas objektiv voli. Može se desiti naravno da ste baš raspoloženi za fotografisanje, a takve pozadine nema u blizini. U tim slučajevima slobodno se poslužite nekom od besplatnih aplikacija, da sav višak detalja odstranite u par poteza.

FOTO: GOOGLE
  • Fokus!

Svi savremeni telefoni, kao i fotoaparati, imaju automatski podešeno fokusiranje centra kadra. Nemojte se plašiti da sami pomerite fokus gde Vama odgovara, u bilo koji ugao. Nema ništa neprivlačnije nego mutna fotografija. Fokusom istaknite predmet ili osobu koju fotografišite, zaista je mnogo jednostavno i efikasno.

  • Ugao!

Eksperimentišite! Nema neke velike nauke, osim, igrajte se sa uglovima. Fotografije u visini očiju su dosadne!  Promenite perspektivu, gledajte kroz kadar sa visine, pomerite malo levo, niže, desno, nazad, obrni, okreni… Ne samo što ćete se više zabaviti nego ćete videti i odličan rezultat. Vaš instagram profil žudi za tim!

  • Blic!

Blic definitivno nije jedina opcija. Trudite se da ga što manje koristite. Naravno, uvek postoje situacije kada je on zaista jedina opcija, ali izbegavajte ga. I u tamnijem okruženju, fotografija bez blica daje bolji užitak. Jednostavno duže drži pažnju. Najbolje bi bilo ako možete sami da napravite osvetljenje. U mračnoj sobi plamen sveće ili upaljača daje atmosferu misterije, tračak života i odlične rezultate.

Došli smo do zaključka da sve što treba da radite jeste da maksimalno uživate dok fotografišete. Koristite sve prednosti moderne tehnologije. Igrajte se opcijama  telefona/fotoaparata. Odvojite vreme za fotografisanje i zapamtite: svaki model je dobar model. Posvećen, strpljiv,kreativan i uporan fotograf od svega može napraviti odličnu priču i instagram pratioce oboriti sa nogu!

Piše: Sara Majstorović

Promote & earn money

Leave a Reply

Your email address will not be published.