FDU: 12 prijava za uznemiravanje

Prema izveštaju radne grupe u okviru platforme ,,Fakulteta dramskih umetnosti protiv nasilja’’ o prijavljenim slučajevima uznemiravanja i neprihvatljivog ponašanja nastavnog osoblja FDU u  periodu od 21. januara 2020. do 17. 2021. godine primljeno je 12 prijava putem e-formulara podeljenog sa studentima i studentkinjama.

Od ukupno 12 prijava, devet prijava se odnosi na seksualno uznemiravanje različitog stepena, a tri prijave se odnose na omalovažavanje i ismevanje studenata i studentkinja Fakulteta dramskih umetnosti (FDU).

Prijavljeno je ukupno 6 osoba, od kojih se za jednu osobu odnosi 5 prijava, na 2 osobe po dve prijave i na ostale 3 osobe po jedna prijava.

,,Prijavu za jednu osobu prosleđujemo nadležnim organima fakulteta na dalje procesuiranje, a za ostale prijave je u toku prikupljanje informacija’’, piše u saopštenju radne grupe Fakulteta dramskih umetnosti.

Novinarka magazina Student nedavno se  među devojkama sa Medicinskog, Veterinarskog, Saobraćajnog, Arhitektonskog fakulteta i sa Visoke škole elektrotehnike i računarstva strukovnih studija interesovala za to da li će drugi fakulteti slediti primer FDU. Prema njenim rečima studentkinje su imale odgovore da nisu primećivale slučajeve uznemiravanja ili nekog drugog vida nedozvoljenog ponašanja.

Radna grupa formirana je na inicijativu Studentskog parlamenta Fakulteta dramskih umetnosti, sa namerom da se otvori direktna komunikacija sa studentima i studentkinjama koji su, na bilo koji način, izloženi seksualnom uznemiravanju, zlostavljanju, kao i drugim oblicima ugrožavanja i nedozvoljenog ponašanja u okviru obrazovnog procesa.

Piše: Nedeljko Tišanović

FOTO: Unsplash.com

Studentske vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published.