Eksperiment u jaknama

Šta vam padne na pamet kada kažem Hemijski fakultet? Meni su u glavi studenti u belim mantilima sa naočarama i čudnim epruvetama, pomalo liče na likove iz Hari Potera.

Život preko zime jednog studenta Hemijskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, recimo odeljenja biohemije, izgleda ovako: svakodnevno se pita hoće li mu pernata, debela jakna, ona što je nose za skijanje od prošle godine biti dosta topla i ove sezone. Zašto?

Verovali ili ne, oni nemaju adekvatno grejanje na sopstvenom fakultetu, a to je problem koji se rešava oko šezdesetak godina!

NE! Rešili su problem kaloriferima i klimama! Doduše, to važi samo dok ne počne predavanje. Previše su glasni alternativni načini grejanja prostorija, te predavanja trpe, a trpe i studenti. Sede u jaknama u amfiteatrima, a u sobama gde vrše eksperimente koji su od neobične važnosti za njihovu profesiju takođe rade u jaknama.

Razgovarajući sa studentima Hemijskog fakulteta, naučila sam novu reč, i saznala za još jedan od problema. Digestori, inače male kapele za opasne eksperimente sa zapaljivim, otrovnim supstancama, su od drveta. To je, doduše imalo smisla kada se gradio fakultet, oko 1947. godine (ako te mrzi da računaš, pre jedno 73 godine).

Problem grejanja, nije samo problem neadekvatnog sprovođenja istog. Prozori zgrade nisu menjani od izgradnje, teški su kao studentske brige i dihtuju veoma loše. Tako da, čak i kada zagreju prostorije, vrlo brzo se vrate na početak.

Sad vi sedite, razmislite kako neki student hemije žonglira opasnim supstancama kojima niko od nas društvenjaka i pola prirodnjaka ne može da izgovori ime, i sve to u jakni! Šta je sledeće? Nema veze, uvešćemo adekvatno grejanje sledeće godine ili one tamo… A do tad, dragi studenti, navucite debele jakne i rukavice!

Jedno pitanje ostaje, gde su asistenti, profesori i nadređeni? Gde je studentski parlament ili bilo koja studentska organizacija? Zašto njima ovo ne smeta? Zar im odgovara da predavanja drže u hladnim amfiteatrima, a da studenti već dovoljno nervozni rade eksperimente u jaknama?

Ovom temom otvara se više pitanja, nego što se nalazi odgovora.

FOTO: Izvor Google

Piše:Natalija Krzman

Promote & earn money

Leave a Reply

Your email address will not be published.