DUGUJEŠ SEBI DA UČIŠ NEŠTO ŠTO TE ZANIMA

Krajnje je vreme da prestanemo izjednačavati odustajanje i nečiji neuspeh. Trebalo bi odustajanje posmatrati i kao pravo na bolji izbor. Takvu odluku nije nimalo lako doneti, te je uporno odlažemo, ne sluteći da na taj način samo dodatno škodimo sebi.

Ima onih koji se neće složiti sa ovom tvrdnjom, držeći se one da je odustajanje sklonost slabih. Ipak, forsiranjem se ništa ne postiže i bilo bi pametnije da tu energiju preusmerite na nešto drugo. Ne donosi se svaka dobra odluka iz prve i ne treba sebe osuditi na samo jedan pokušaj. Kojom god aktivnošću da se bavite, bitno je da vam ona pričinjava zadovoljstvo, pa će samim tim i rezultati vašeg rada biti pozitivni.

Nije retkost razočarati se kada je u pitanju izbor fakulteta.

„Studirala sam medicinu tri godine u grču, misleći da ću je vremenom zavoleti. Kada sam konačno priznala sebi da je kraj, dočekalo me je olakšanje zbog kojeg se nipošto nisam pokajala”, svedoči Ana, koja je svoju novu šansu pronašla na Fakultetu političkih nauka.

Dešava se da odluku donesemo, ne razmišljajući previše o sopstvenim željama, već na nečiji nagovor ili pod pretpostavkom da smo na sigurnom dobitku. To nas može dovesti do nezadovoljstva koje će nas pratiti tokom čitavog života.

Sklonosti svakoga od nas su različite, tako da nema zagarantovanog uspeha. On se može ostvariti na bilo kom planu uz neizbežan trud i rad.

„Studirao sam mašinstvo, koje me nije toliko zanimalo koliko sam znao da ima širu perspektivu. Međutim, zaposlio sam se kao teniski trener i osigurao se na poziciji koju volim. Tada sam shvatio da dugujem sebi da učim nešto što me zanima i prebacio se na drugi fakultet”, kaže Luka Živojnov.

Dakle, odustajanje je opcija kojoj ne treba često pribegavati, ali nije nedozvoljena. Za nju su potrebni jasni i opravdani razlozi i spremna alternativa. Ničiji zluradi komentari neka vam ne stoje na putu. Vi ste ti koji oblikujete svoj život po sopstvenoj meri.

Piše: Mina Đukić

Foto izvor: Unsplash

Magazin Student – Studentske vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published.