Dostava knjiga na magarcu?

Petogodišnji sestrić mi je rekao da knjige žive u biblioteci i da je to njihova kuća. Povodom 23. aprila, Svetskog dana knjige i autorskih prava, odlučili smo da istražimo koja je najneobičnija biblioteka na svetu.

Traganje nas je odvelo u Kolumbiju gde se nalazi pokretna biblioteka. U pitanju je dostava knjiga na magarcu – Biblioburo. 

Njen vlasnik i osnivač je kolumbijski učitelj Luis Soriano. Njegova misija – pomaganje siromašnoj deci da dođu do knjiga. Na leđima svojih magaraca Alfe i Bete, Sorijano provdi između pet i osam sati kako bi došao do nepristupačnih delova Kolumbije.

Za nas učitelje, to je obrazovni trijumf, a za roditelje velika satisfakcija kada njihovo dete uči da čita. Tako se zajednica menja i dete postaje dobar građanin i koristan član društva. Književnost je način na koji ih povezujemo sa svetom, izjavio je Sorijano za CNN.

Pored toga, Sorijano je zajedno sa svojom ženom izgradio najveću besplatnu biblioteku u Magdaleni. U njoj se nalazi 4.200 knjiga, koje su većinom donirane.

Redakcija magazina Student vam želi srećan Svetski dan knjige. Osvrnite se oko sebe, pročitajte koju. Izlazak u stvarni svet nam je, zbog trenutne situacije, zabranjen od 18h do 5h. Hajde da u tom periodu osvojimo što više imaginarnih svetova, koje nam pružaju knjige.

Izvor: CNN Heroes

Piše: Jovan Macut

Leave a Reply

Your email address will not be published.