Dan Univerziteta u Beogradu

Univerzitet u Beogradu na dašnji dan beleži 212. godinu postojanja od početka rada Velike škole koju su osnovali Dositej Obradović i Ivan Jugović još 1808. Godine.

Gotovo svaki drugi akademac u Srbiji školovao se na Univerzitetu u Beogradu. Univerzitet se sastoji od 31. fakuletata i približno 100 000 studenata.

Ubraja se u 1,5 odsto najboljih univerziteta na svetu i ovde godine pored brojnih turbulencija uspešno je zadržana pozicija na Šangajskoj listi od 401. do 500. mesta.

Rektorka Popović čestitala je svim članovima akademske zajednice i kolegama dan Univerziteta i tom prilikom istakla važnost jedinstva i kolegijalnosti u radu tokom pandemije COVID 19, čestitku prenosimo u celosti:

,,Poštovane koleginice i kolege,
Poštovani članovi akademske zajednice Univerziteta u Beogradu, mnogo događaja obeležilo je prethodnu školsku godinu. Pokazali smo da je
Univerzitet u Beogradu u stanju da se izbori sa izazovima i da ih samostalno rešava u okviru
akademske zajednice. Novi način rada pod konstantnom pretnjom pandemije
COVID 19 je još više istakao neophodnost jedinstva i kolegijalnosti u delovanju akademske zajednice. Verujem da zajedno možemo da učinimo naš
Univerzitet još boljim.
Srećan nam Dan Univerziteta u Beogradu!“

Sutra će biti prigođena svečana akademija u Botaničkoj bašti „Jevremovac“ na kojoj će biti dodeljene nagrade studentima generacije i nagrade za najbolji naučno istraživački rad.

Jovan Žujović, Sima Lozanić, Jovan Cvijić, Mihailo Petrović Alas, Andra Stevanović, Dragoljub Pavlović, Milić Radovanović i Ljubomir Jovanović bili su prvih 8 redovnih profesora, a danas ih ima preko hiljadu.

U studijama, kao i u bilo čemu drugom bitni su kontinuitet i kvalitet, što je Univerzitet više puta dokazao kroz svoj rad za vreme svog postojanja.

– Da bi nešto vredelo, mora da traje, a da bi nešto trajalo, mora da ima kvalitet.

Leave a Reply

Your email address will not be published.