Dan studenata – sećanje na jednu borbu

Već drugu godinu zaredom, studenti Univerziteta u Beogradu će Dan studenata provesti  na neuobičajen način zbog pandemije virusa Covid-19. 

Rektorka Univerziteta u Beogradu, Ivanka Popović, obratila se koleginicama i kolegama povodom Dana studenata, čestitku studentima prenosimo u celosti.

Ilija Todorović, predsednik Saveza studenata Beograda, takođe je čestitao Dan studenata i skrenuo pažnju na probleme sa kojima se studenti susreću: “U proteklih godinu dana je bila borba. Sada smo zaboravili na one probleme studiranja, i neprimenjivanje Bolonje i preobimno gradivo… Ova trenutna situacija koja traje duže od godinu dana nepovoljno utiče na svakog studenta. Imunizacijom mislim da će studenti biti u daleko mirnijoj situaciji”.

Todorović dodaje da se studenata jedino sete 4. aprila ali i da postoji određena inertnost među studentima jer se samo pet odsto studenata bavi studentskim aktivizmom. „Studentski bunt je nešto što krasi svakog mladog čoveka, studenti trebaju da budu pokretačka sila koja menja društvo.“

Povodom 4. aprila u Galeriji Doma kulture „Studentski grad“ otvara se izložba „Sećanje i nezaborav“ posvećena uspomenama na studentske demonstracije koje su se dešavale tridesetih godina XX veka. Izložba se otvara u 19h, i trajaće do 30. aprila. U okviru izložbe mogu se pronaći i stari brojevi magazina Student. Ulaz je slobodan uz poštovanje epidemioloških mera.

Studentski centar pripremio je takmičenje “Izbor za najboljeg studenta doma 2021. godine” i priliku da okušaju sreću imali su studenti koji se školuju iz budžeta Republike Srbije.

Pre nekoliko dana Studentski centar Beograd je na svom instagram nalogu pokrenuo kampanju “Za žurke u Studenjaku, vakciniši se”. Svi strpljivo čekamo da se pandemija virusa Covid-19 konačno završi da možemo da uživamo u životu punim plućima.

Srbija je jedina zemlja u regionu, koja je krenula sa masovnom vakcinacijom studenata po studentskim domovima. Podsetimo se da je masovna vakcinacija studenata Beogradskog Univerziteta krenula je 22. marta na tri lokacije (Studentski grad, Karaburma i Studentska poliklinika).

Sećanje na jednu borbu – studentske demonstracije

Na velikim studentskim demonstracijama protiv jačanja fašizma u Beogradu, 04. aprila 1936. godine, u pokušaju da spasi prijatelja, tragično je svoj život izgubio student Pravnog  fakulteta i član komunističke partije Jugoslavije, Žarko Marinović. 

Fašističke ideje na zapadu su jačale, u pojedinim delovima sveta vremenom su se dizale pobune, ali te ideje u Srbiji nikada nisu bile prihvaćene. Za neprihvatanje tih ideja odgovorni su studenti i tadašnja omladina koji nisu dozvolili nikakav oblik ugnjetavanja. Naša mladež se uvek borila protiv nametnutih zakona koji su se kosili sa onim što je ljudski.

Vremenom, dizale su se razne revolucije i promene režima, smena diktatora, smena vlasti, a i dan danas i sutradan će postojati bunt studenata zbog onoga što pišemo i govorimo. 

Ovaj praznik i proslava studenata obeležava se od 1954. godine kao Dan studenata Univerziteta u Beogradu, ali isto tako, redovno nas podseća na borbu za studentska prava. Moramo se svi zajedno težiti ka tome da se nešto slično u budućnosti ne ponovi, samo zajedništvom svih studenata možemo očekivati pomak u poboljšanju prava svih nas. 

Magazin Student svim studentima želi srećan 4. april!

Piše: Lazar Smilić

Foto: Student, Dom kulture „Studentski grad“

Izvor: Nova.rs

Dan studenata 2020.

Studentske vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published.