Dan studenata- 4. april

-Savez studenata Beograda i Studentski parlament Univerziteta u Beogradu tradicionalno obeležavaju 4. april, Dan studenata, kroz nedelju studenata koja predstavlja niz akcija i događaja koji se posvećuju studentima.  Nažalost ove godine smo sprečeni da imamo takve događaje, te se na što više načina putem onlajn kanala trudimo da studentima plasiramo sadržaje i time proslavimo praznik– kaže Ilija Todorović, predsednik Saveza studenata Beograda za Student , i dodaje –kada pominjem Savez studenata Beograda i Studentski parlament Univerziteta u Beogradu, to su upravo činioci koji su 2016. godine izdejstvovali da 4. april, Dan studenata bude nenastavan dan na UB.

Borba mladih za slobodu, stradanje studenta, borba za demokratsko društvo i kvalitetno obrazovanje – sve to zajedno predstavlja Dan studenata.

Ovo treba da nas podseti da imamo odgovornost, jer upravo mi, studenti, nas  100 000 na Univerzitetu u Beogradu, budući nosioci celog društva. Zato vas pozivam da radite svakodnevno na sebi, kupite znanja, jer to je upravno ono što niko ne može da vam oduzme. – rekao je Todorović.

Todorović je studentima uputio pismo čestitke koje vam prenosimo u celini:

Drage kolege i koleginice,

Iako su nam svima u poslednjih nekoliko nedelja misli usmerene ka prevazilaženju ove nesvakidašnje situacije u kojoj se nalazi čitavo društvo, smatram da je važno da se i ovog četvrtog aprila podsetimo kako smo mi, studenti, oblikovali sopstvenu ali i kolektivnu svakodnevnicu vekovima unazad. Studenti su oduvek bili gorivo koje je pokretalo zupčanike razvoja ali i nosioci ideja koje su menjale društva na bolje.

A pre tačno 84 godine, student prava Žarko Marinović izgubio je život u borbi za svoja uverenja i zbog svoje žrtve postao simbol borbe protiv represije i značaja studenata za društvo, a njegovu godišnjicu smrti obeležavamo kao Dan studenata.

Biti student, u svetu u kom je visoko obrazovanje i dalje privilegija, sa sobom nosi odgovornost. Odgovornost prema sebi, prema našim bližnjima i prema društvu. Odgovornost da menjamo svet oko sebe zarad napretka koji ćemo osetiti mi, ali i svi oni koji tek treba da dođu na naša mesta. A za sve promene, potrebna je volja. Onakva kakvu je imao Žarko Marinović.

Zato vas u ovom čudnom vremenu pozivam da ostanete čvrste volje, da se ne pokolebate lako pred izazovima i gledate napred.

Srećan nam dan studenata!“

Dan studenata kao simbol slobode

Tog 4. aprila 1936. godine, tragično je izgubio život Žarko Marinović, student Pravnog fakulteta u Beogradu. Prvog dana velikih studentskih demonstracija protiv jačanja fašizma, u pokušaju da spasi prijatelja, Žarko je ubijen. On tada gubi ono najvrednije, svoj mladi život, život koji je bio posvećen nekom višem cilju, nekom idealu koji je dosezao dalje od realnosti u kojoj se nalazio. Od 1954. godine 4. april proglašen je za Dan studenata Univerziteta u Beogradu.

Iste godine počeo je i građanski rat u Španiji, sa istim ciljem, borbom protiv fašizma. Iako su jačale fašističke ideje na zapadu, u pojedinim delovima sveta dizale su se pobune, ali kod nas te ideje nikada nisu prihvaćene. Za takav splet događaja, odgovorni su studenti i tadašnja omladina, koja nije želela da prihvati nikakve oblike ugnjetavanja. Imali su svoje humane nepisane zakone i bolela ih je nepravda prema ljudima i narodima, ne samo svog podneblja već i u svetu.

Vodeći se ovim primerom, naša mladež je uvek i u kasnijim godinama korigovala nametnute zakone koji se kose sa onim ljudskim i potrebnim. Dizale su se razne revolucije i promene režima, promene diktatora, smene vlasti, a i danas se oseća naš bunt kroz ono što govorimo i pišemo.

Ovaj praznik i proslava dana studenata, lepo je podsećanje na, iako umrljane krvlju, borbe za prava svih za bunt i prkos. Ovo treba da bude opomena da se ovakvi događaji nikada ne ponove, ali i da se gaji duh nemirenja sa nepravdom.

Mi smo lučonoše promena i naša dužnost je da krojimo bolju budućnost i za nas i za društvo.

Svako mora da ima upaljen fenjer u glavi. Da mu svetli i danju i noću. Jer ko ne svetli iznutra, taj ne živi…“ – Bora Stanković

Piše: Zorka Mijajlović

Foto: Avgustos

Leave a Reply

Your email address will not be published.