Da li si timski igrač?

„Timski duh“ je nešto što svaki poslodavac želi da ima u svom timu i nešto što svi verujemo da posedujemo. No, da li je ova stavka ključna za uspeh ili je u redu da volimo da radimo sami?

Već od osnovne škole imamo grupne radove, učimo sa prijateljima i spremamo zajedničke projekte. Na taj način se zapravo pripremamo na rad u timu. Svi smo gotovo sigurni da smo na to spremni, ali da li si zaista timski igrač?

Raditi u timu nije lako. Potrebno je prilagoditi se drugim ljudima i imati poverenje u svakog od njih. Zbog toga je važno imati dobar tim. Naravno, nećemo uvek moći da biramo sa kojim ljudima radimo, ali zato sa kolegama treba  da stvorimo dobar tim. Treba raspodeliti zadatke prema realnim mogućnostima svake osobe, poštovati zadate rokove i slušati druge. I, eto – dobar tim je tu.

Budite svesni svojih kvaliteta. Nisu svi dobri u svemu i upravo u tome je čar timskog rada. Nemojte da se pravite da sve znate, ali ne ustručavajte se od toga da zablistate u onome u čemu ste dobri.

Prilagodite se. Neće uvek sve biti onako kako ste zamislili i to nije uvek loša stvar. Naučiti da slušate druge i uvažavate njihova mišljenja su stvari koje treba što pre da savladate. Prirodno je da se ne slažete sa svačijim idejama, ali ako samo malo proširite vidike, možda shvatite da je neko predložio odličnu stvar. A verovatno ćete naučiti nešto novo. S druge strane, recite svoje mišljenje. Možda baš ono donese rezultate.

Budite ljubazni – čak i kad nije vaš dan. Činjenica je da nećete uvek biti raspoloženi za bilo šta drugo osim ležanja u krevetu, ali nekada ipak morate da izađete iz kuće i odete među ljude. Isto tako, činjenica je da niko ne želi neljubazne ljude u svom timu. Zapravo, setite se situacije u kojoj je neko bio neljubazan prema vama. Bilo ko – prodavačica, profesor, šef ili kolega. Sada vam je jasno zbog čega je ova stavka važna, zar ne?

Budite podrška ostalim članovima tima Stavka koja možda i najviše pokazuje koliko ste zapravo timski igrač, upravo je ova. Ukoliko ste onaj tip koji motiviše svoje kolege, gura ih napred i ističe njihove kvalitete kada oni možda sumnjaju u njih – čestitamo! Verovatno vas svako želi u svom timu.

Postoji još osobina i navika koje vas čine timskim igračima, a ovo su samo neke od njih. Ukoliko ih nemate, ne očajavajte. Radite na sebi i videćete kako polako, ali sigurno postajete osoba koju svako želi u svom timu.

Piše: Dunja Marić

Foto izvor: Unsplash

Društvo

Leave a Reply

Your email address will not be published.