Da li akustika klozeta budi ili guši inspiraciju?

Vežbaonice, čitaonice, učionice… ili?

Imate uskoro ispit? Potrebni su vam mir i tišina kako bi se bojažljiva koncentracija konačno usudila da ispliva na površinu. Ne brinite, tu su čitaonice,a za one koji ne vole da budu okruženi napetim studentima koji pokušavaju u što kraćem roku što više informacija da ubace u glavu, tu su i jednostavno njihove radne, spavaće ili domske sobe. Naravno, postoje i oni kojima prostor opisan iznad nije dovoljno inspirativan za učenje, ali i oni kojima je takav prostor samo san, te usled njegovog nedostaka moraju da se zadovolje alternativom – hodnicima i kupatilom … ne privatnim.


Na Fakultetu muzičke umetnosti već dugi niz godina, zbog nedostatka učionica za vežbanje studenti su osuđeni da utehu pronalaze na hodniku i u kupatilu. Nema bolje zamene za notni pult od držača za papir, kao i akustike od one iz sivo – bele popločane prostorije. Kako neki studenti rezervišu učionice, tako kod studenata FMU-a postoje i interne rezervacije određene pozicije na hodniku. Vežbanje u miru i tišini njima je nešto nedostižno, ali bolje je i to od alternative – ne vežbati uopšte.


Taj problem Fakultet je pokušao da reši zabranom vežbanja na hodniku! Gde će sada bespomoćni trubač da usavršava svoje muzičke sposobnosti, ne u stanu, ne u učionici, ne na hodniku…?


Potrebno je obezbediti normalne uslove za rad, a ne zabraniti sam rad. Ko živi u domu ne može da vežba, ko živi u stanu osuđen je da zavisi od volje komšije, a ko se oslanja na fakultet, osuđen je…na čistu sreću. Zgrada FMU-a jeste napredovala, od konjušarnice do akademije, ali kako u svakom napretku neki element nedostaje, tako je u ovom slučaju taj element prostor.

Trenutno vlada nepisani dogovor vežbanja po hodnicima u ranu zoru ili duboko u noć, dan je nedostupan. Dok se ne reši situacija na FMU-u uživajte u udobnostima sobe i čitaonice gde vašu koncentraciju testira jedino gradivo koje čeka da bude naučeno.

Lana Stefanović

Leave a Reply

Your email address will not be published.