Budući lekari uče iz udžbenika starih preko 10 godina

Studenti Medicinskog fakulteta u Beogradu, uče iz udžbenika koji ne prate savremeni razvoj medicine. Na ovaj fakultet došle su generacije 2000. godišta, a knjige iz kojih uče imaju skoro isto godina koliko i oni.

Kao primer uzećemo udžbenik iz interne medicine, koji je izdat 1998.* godine, a dopunjen 2008. Prema rečima studenata, ta dva izdanja se ne razlikuju mnogo. Najavljeno je novo izdanje 2016, ali nikada nije izašlo. Studenti već par godina unazad internu medicinu spremaju iz hrvatske skripte.

Interna medicina, za koju svi kažu da je „kraljica medicine“, menjala se kroz vreme, i kod nas i u svetu. U staroj knjizi postoje podaci o lečenju nekih bolesti, koji danas ne mogu da se primene, kao i lekovi koji se više ne koriste. Zašto učiti sve to i čemu?

Studenti se pitaju da li uče istoriju ili medicinu koja napreduje iz dana u dan.

Knjiga iz histologije, koja je 2005. dobila nagradu grada Beograda, ponos je fakulteta. Pored tako kvalitetne knjige, glavni problem je to što se predmet zove Histologija i embriologija, a od embriologije u knjizi ni traga ni glasa. I opet se učenje svodi na skripte.

Udžbenk iz anatomije, pisan za tri semestra, upakovan je u dva. Ali pored toga, knjiga koja se koristi za izučavanje ovog predmeta nije mlađa od 2008. godine.

Godine prolaze, menja se i sistem učenja, i rad fakulteta i sama medicina, ali knjige ostaju neporomenjene. 

Za neke predmete i nema adekvatne literature, već se materijal kači na sajt, što bi možda bilo dobro rešenje s obzirom na učestale promene u materiji. Međutim, taj sistem nije dovoljno ažuran pa se neretko ostane bez materijala za učenje. 

Nisu svi udžbenici stari, ima i novih izdanja, nisu ni svi predmeti podložni promenama. Ali neki od važnijih predmeta, za naše nove medicinare, su zanemareni i prepušteni snalaženju studenata iz nezvaničnih izvora. 

Postavljaju se pitanja: Zašto studentski parlament ne zahteva noviju literaturu, sa podacima koji su u skladu sa vremenom u kome žive? Zašto profesori na fakultetu ne pišu nove udžbenike? Da li mi pratimo medicinu kao nauku kroz dvadeset i prvi vek?

*godine izdanja udžbenika okačene su na zvaničnom sajtu Medicinskog fakulteta

Piše: Zorka Mijajlović

Promote & earn money

Leave a Reply

Your email address will not be published.