Bridž – mnogo više od kartaške igre

Bridž je najkompleksnija i najlucidnija igra sa kartama. Mnogi svetski umovi imaju samo reči hvale za bridž i preporučuju ga svima, jer se mnoge moždane aktivnosti značajno razvijaju kod aktivnih igrača bridža. Poboljšava pamćenje, komunikaciju i logiku.

Jedina je igra sa kartama koja je u mnogim zemljama sveta priznata kao sport. U Srbiji se rangira kao sport od nacionalnog značaja. Bridž nije fizički sport, ali jeste misaoni i kao takav stoji rame uz rame sa šahom i go-om, i  učestvuje na Olimpijadi misaonih igara.

Pored pomenute Olimpijade misaonih igara, postoji i Evropsko i Svetsko prvenstvo.

U Srbiji postoje nacionalna parska i timska prvenstva, Liga Srbije, kao i mnogo regionalnih i turističkih turnira. Najniži rang turnira je klupski turnir, i klubovi obično imaju dva puta nedeljno takve turnire. Kao i u svim sportovima postoji i nacionalna selekcija – reprezentacija, koja predstavlja Srbiju na međunarodnim takmičenjima. Takođe, postoji nekoliko selekcija: „open“ tim, juniorska, studentska i ženska reprezentacija.

Pre svega, bitno je znati da je bridž parska igra, a ne individualna. Naravno, dva igrača čine par i uvek sede prekoputa za stolom i igraju zajedno ceo turnir. Za jednim stolom igra fiksno četir sei igrača. To je minimalan broj igrača za kućne partije. Na najvećim turnirima u Srbiji bude i preko sto igrača, a u svetu postoji mnogo turnira gde broj igrača prelazi 1000. Bez obzira na broj igrača na turniru, za svakim stolom sede četiri igrača, odnosno dva para.

Za kućnu partiju bridža nije neophodno ništa više od standardnog špila sa 52 karte. U takmičarskom bridžu potrebni su i drugi rekviziti, kao što su bordovi, licitacione kartice i skrinovi.

Bridž je idealna igra za studente. Naročito za one koji već igraju druge igre, kao što je preferans i vist. Osim što značajno poboljšava pamćenje i koncentraciju, studenti imaju priliku da nastupaju za nacionalnu selekciju, gde im sve bude plaćeno. U svojim studentskim danima, jedan od najboljih igrača u Srbiji, Marko Gligorijević putovao je u Kinu na Svetsko univerzitetsko prvenstvo, a kasnije i u Pariz, kao trener juniorske reprezentacije.

Početnički kurs bridža traje od 45-60 školskih časova. Za to vreme svi igrači savladaju dovoljno da mogu da odigraju turnir, ali za neke vrhunske rezultate potrebno je više vremena i prakse, kao i rada i učenja.

Neke osnovne stvari mogu se naći na http://skolabridza.com, kao i informacije o kursu. Možete se informisati i gde postoje klubovi i obuke. Kurs je moguće držati i preko interneta, gde postoje i aplikacije za igranje. Povremeno se, specijalno za studente, organizuju početnički kursevi, koji su potpuno besplatni.

Nekada davno bridž je bio igra elite, pa često u starijim filmovima možete videti elegantno odevene gospođe i gospodu kako u salonu, sa visokim plafonom, puše tompuse i muštikle, i igraju nešto što se zove bridž. Danas je bridž dostupniji i igra se u svim klasama društva, a vrhunski igrači su uglavnom mlađi ili srednjih godina.

Pripremila: Anđela Stanojević

Leave a Reply

Your email address will not be published.