,,BILA JEDNOM JEDNA ZEMLJA’’

Kao narod, inspiracija smo mnogima. Jugoslovenski i srpski reditelj, Emir Kusturica, u svojoj dosadašnjoj karijeri, ima osvojene čak dve Zlatne palme filmskog festivala u Kanu. Jedna od njih zaslužena je filmom „Podzemlje“, poznatim još i pod imenom „Bila jednom jedna zemlja.“

Radnja prati dešavanja od 1941. godine, odnosno, u vreme nacističke okupacije Beograda. Na tragikomičan način, sa idejama koje su kritičari opisivali kao ideje reditelja genija, prikazan je život srpskog naroda. Ipak, nije trenutno ratno stanje jedino što film prikazuje. Uz glavnu pomenutu temu, Kusturica je uspeo da obradi  različite karaktere ljudi i dešavanja, da načne motiv bezuslovne, slepe ljubavi, prijateljstva i prevare. Važno je istaći sjajnu glumačku postavu, koja je želje ovog neprikosnovenog reditelja, dovela do realizacije. Neki od njih su Lazar Ristovski, Predgrag Manojlović, Mirjana Joković, Slavko Štimac, Srđan Todorović, Bora Todorović, Danilo Bata Stojković, Petar Kralj, Dragan Nikolić i mnogi drugi. 

Srpski narod se kroz istoriju borio za opstanak, oslobođenje države, i spostvenu slobodu i mir. Krvavu i napornu agoniju, filmom „Podzemlje“, Kusturica je želeo da približi širokom auditorijumu na što realniji, brutalniji i iskreniji način. Zbivanja u unutrašnjosti učinila su se napornijim i strašnijm, i ukazala na to koliko su okolnosti primorale čoveka na pogrešne i izdajničke odluke. Opstanak je bio prva misao svakog pojedinca, ali mnogi su u vrtlogu izgubili osećaj za okolinu, prijatelje, porodicu. Izdaja od strane ljudi, kojima najviše verujemo, postaće udarac koji večno boli, i nikada ne prestaje.  Život našeg naroda zauvek će ostati misterija, i neprevaziđena inspiracija svim umetnicima širom sveta.

Film šalje snažnu poruku, najjaču emociju i dugo razmišljanje. Ukoliko ga niste pogledali, skuvajte čaj ili kafu, sedite ispred televizora, u toplu i ušuškanu fotelju, spremite srce i misli za više od 3 sata vanvremenske umetnosti.

Piše: Ivana Ninić

Leave a Reply

Your email address will not be published.