BEOGRADSKI UNIVERZITET U ,,PRVOJ B LIGI’’ EVROPSKIH UNIVERZITETA

Beogradski Univerzitet je svrstan u alijansu najboljih univerziteta u Evropi, izjavio je danas za agenciju Beta profesor Petar Bulat, prorektor za nastavu UB.

Bulat je izjavio da je Evropska komisija odabrala i da će finansirati konzorcijum ,,Circle U.’’ naredne tri godine. Tu se, pored UB, nalaze i Univerzitet Arhus (Danska), Humboltov Univerzitet u Berlinu (Nemačka), Kings Koledž London (Velika Britanija), Katolički univerzitet u Luvenu (Belgija), Univerzitet u Oslu (Norveška) i Univerzitet u Parizu (Francuska).

„Dobijanjem projekta, prepoznaje se položaj i značaj koji Univerzitet u Beogradu ima u evropskom obrazovnom prostoru i otvara mogućnost još bržeg nastavnog i naučnog napretka naučne zajednice Univerziteta“, rekao je prorektor Bulat.

Izjavio je da je Evropska unija, kako bi se suprotstavila dominaciji američkih univerziteta, vođena predlogom predsednika Francuske Emanuela Makrona, započela formiranje grupacija evropskih. On smatra da je UB u alijansi za koju se može reći da je ,,Prva B liga’’.

Svrstavanje u ,,evropsku Prvu B ligu’’ za studente ima veliki značaj zbog otvaranja mogućnosti slušanja predavanja profesora najboljih evropskih univerziteta.

„I naši nastavnici će imati priliku da predaju na fakultetima iz te alijanse. Imaćemo pristup svim najnovijim iskustvima iz Zapadne Evrope i, samim tim, mogućnost da to implementiramo na našem Univerzitetu“, naveo je Bulat.

Među univerzitetima iz alijanse biće organizovane razmene studenata, što prema njegovim rečima predstavlja ,,veliku šansu za promociju naše države i naših nastavnika’’.

„Univerzitet u Beogradu biće nosilac razvoja u oblasti biomedicinskih nauka. Mi ćemo organizovati multidisciplinarni tim koji će da radi na razvoju nauke uz saradnju studenata“, izjavio je Bulat i kao projekat od velikog značaja istakao „razvoj najmodernijih respiratora“.

Takođe, dodao je da će UB dobiti između 700 i 800 hiljada evra za planirane projekte u okviru alijanse ,,Circle U.’’

Izvor: Danas.rs
Piše: Sofija Vujošević

FOTO: M.C.

Leave a Reply

Your email address will not be published.