Bajkoviti   Prag

Piše: Anđela  Stanojević

Središte kulture i kvalitetnog piva

Ovaj magični grad predstavlja centar kulture u Evropi, a mnogi ga nazivaju majkom svih gradova.

Prag pruža i daje mnogo svima koji žele nahraniti svoje oči i dušu. Zrači svojom raskošnom arhitekturom koja datira od davnina i predstavlja spoj raznovrsnih stilova.

Šetajući ulicama koje su poprilično uske, osetićete miris kobasica i piva koji lebdi u vazduhu u kombinaciji sa slatkišima jer prodavnica čokoladnih pikanterija ima na svakom uglu.

Ono što privuče najveću pažnju ljudi koji prvi put dolaze jeste astronomski časovnik u centru grada, gde se četiri figure pokreću svakog sata i prizor je zaista izvanredan.

Mnogobrojne katedrale, muzeji i galerije odišu duhom očuvane tradicije.

Svaki spomenik i građevina koju dotaknete ima iza sebe svoju priču i zanimljivost i to upravo čini ovaj grad posebnim. Koračajući Karlovim mostom u poslepodnevnim časovima dok sunce zalazi imaćete osećaj kao da ste se vremeplovom vratili u prošlost, uživajući u pogledu.

Ukoliko ste ljubitelj knjiga, a i istorije, nikako nemojte propustiti da obiđete jednu od najčuvenijih biblioteka, a to je Klementinum u samom srcu Praga kao i biblioteku Strahov koju turisti retko obiđu jer je udaljena od centra grada. Obe oduzimaju dah svojim veličanstvenim enterijerom  i vredi uložiti vremena za takvu vanserijsku lepotu.

                                                 

Biblioteka Klementinum

       

                                                   

Biblioteka Strahov

              

Osim biblioteka ne smete zaobići Karlov univerzitet koji se smatra jednim od najstarjih u Evropi s obzirom da je osnovan 1348. godine.

Neizostavne su naravno i katedrala Svetog Vida, Lenonov zid, Lavirint ogledala i Dance house, koji predstavljaju samo deo šarolikog mozaika ovog čudesnog grada.

Što se samog naroda tiče, veoma su ljubazni i gostoprimljivi, raspoloženi da vam izađu u susret, a sa srpskim jezikom se poprilično dobro snalaze.

Savet za sve gurmane da obavezno probaju njihovu tradicionalnu kolenicu, tako da pravac U Vejvodu!

A za ljubitelje piva je definitivno Two Roosters idealno mesto. Reč je o odličnoj pivari gde možete posmatrati i sam proces stvaranja.

Odlazak u ovu bajku može priuštiti skoro svako jer je aranžman poprilično povoljan. Sa druge strane same cene u Pragu nisu baš najpovoljnije, ali su u prihvatljivim granicama s obzirom da predstavlja turističku atrakciju. Za jednu kobasicu i pivo izdvojićete otprilike oko 15 eura. A definitvno bez čega se nećete vratiti kući jesu kristali koji su veoma favorizovani.

Grad krije mnoge zanimljivosti koje će vas zaintrigirati kao što je nastanak Škode, priča o studentu Jan Palahu koji se zapalio na trgu u znak bunta i revolucije i još mnoge druge.

Ukoliko se odlučite da otputujete u ovaj najbliže rečeno kulturni centar, budite spremni na to da je nemoguće da ga obiđete  kroz samo par dana i zato mu se turisti redovno vraćaju, iznova otkrivajući nova saznanja.

     

  

Lenonov zid
Dance house

                                                                

Anđela  Stanojević

Promote & earn money

Leave a Reply

Your email address will not be published.