Alkohol i vožnja

Da li ste znali da vozač koji popije samo par časa žestokog pića na iznenadne situacije reaguje jednako sporo kao i onaj koji je na prvi i drugi pogled potpuno pijan. Deluje neverovatno ali je to tačno. Ako o alkoholu i vožnji razmišljate samo sa stanovišta kazni, evo par činjenica kojima ćemo probati da vam promenimo perspektivu.

Prvo što trebate da znate je da alkohol dospeva u krv i utiče na vas već posle minut ili dva, a u punoj meri udari u glavu tek nakon jednog sata.

Nauka takođe kaže da uticaj alkohola na čoveka zavisi od mnogo faktora: od težine do genetike. Međutim u proseku ljudi reaguju ovako: odmah ćete osećati povećanje i to samopouzdanja, sve deluje bolje. Ono što nećete osetiti je slabljenje opažanja, perifernog vida, koordinacije pokreta i iznad svega vremena reakcije. Na prvi pogled ništa što se ne može rešiti sporijom vožnjom kada bi pijan to umeo da uradi.

Eksperimenti sprovedeni sa dobrovoljcima pokazali su da neko ko je trezan na osećaj zna da vozi na 60km/č bez gledanja u brzinomer, dok pripit ide od 70 do 90 km/č. A to nije najstrašnije. Mnogo veća drama je kada treba reagovati na ono što se događa iznenada. Verovali ili ne sa samo 0.5 promila vreme reakcije povećava se i do šest puta.

U praksi to znači da pripit čovek tek počinje da reaguje kada je trezan odavno stoji. Doduše to važi ako uspe da uopšte vidi pešaka ili drugi automobil jer neko ko nije pio u svom vidnom polju može da uoči i do deset stvari istovremeno, onaj koji kaže da je samo malo popio najviše četiri.

Sve su to zanimljive brojke koje u ovom trenutku deluju kao zabava a sutra na putu možda postanu realnost. Razmislite da li je vredno izazivati statistiku.

Leave a Reply

Your email address will not be published.