AJA SOFIJA PONOVO POSTAJE DŽAMIJA

Vrhovni upravni sud u Turskoj je poništio odluku Kemala Ataturka iz 1934. godine, po kojoj je Aja Sofija bila muzej i na taj način omogućio Vladi da Aja Sofiju ponovo pretvori u džamiju.

Vrhovni upravni sud je doneo odluku zbog sumnje u autentičnost potpisa Mustafe Kemala Ataturka na tom dokumentu. Erdogan je doneo uredbu kojom, uprkos kritikama, Aja Sofiji vraća stari status džamije. Ovaj potez je izazvao burne reakcije od strane hrišćana širom sveta kao i međunarodnih zvaničnika.

Grčka je presudu opisala kao „otvorenu provokaciju civilizovanog sveta“, a SAD i UNESCO su takođe bili među onima koji su odluku osudili. Ovaj čin prouzrokuje širu društvenu borbu unutar Turske između sekularizma i verskog konzervatizma predsednika Erdogana.

Analitičari govore da je Erdogan ovu odluku doneo kako bi pridobio političku podršku od muslimanskih vernika koji se već dugo zalažu za ovaj pokret.

Turski zvaničnici rekli su da pretvaranje Aja Sofije u džamiju neće sprečiti turiste da je ipak posećuju i pružili su uverenje da će hrišćanske ikone biti sačuvane. Prošle godine je Aja Sofija privukla više od 3,7 miliona posetilaca što govori o njenoj veličini i kulturnom značaju.

Spomenik u Istanbulu je vekovima bio simbol između Hrišćanstva i Islama – građen je kao grčka pravoslavna katedrala 537. godine, ali je pretvoren u džamiju nakon što su grad osvojili Osmanlije 1534. godine. Nakon pada Osmanskog carstva tokom Prvog svetskog rata, Mustafa Kemal Ataturk pretvorio je Aja Sofiju u muzej 1934. godine. Aja Sofija je možda jedini spomenik na svetu gde vidite hibrid dve religije koje stoje rame uz rame u veličanstvenim freskama, natpisima i upečatljivom arhitektonskom kombinacijom.

Izvor: Danas, The Washington post, Sky news
Piše: Sofija Vujošević

Leave a Reply

Your email address will not be published.