ABORTUS U POLJSKOJ SKORO POTPUNO ZABRANJEN

Ustavni sud Poljske pooštrio je kompromisni zakon iz 1993. godine u vezi sa abortusom u toj zemlji. Zakonom o abortusu iz 1993. godine omogućen je prekid trudnoće u nekoliko slučaja:  ugroženog života žene,  silovanja i  oštećenja fetusa. Novom odlukom Ustavnog suda, Poljakinjama je uskraćeno pravo prekida trudnoće u slučaju oštećenja fetusa, čime se sužavaju prava žena na autonomiju nad sopstvenim telom.

Ovaj zakon je od strane desnih fundamentalista, tačnije stranke Pravo i pravda, čij je lider Jaroslav Kačinjski, direktno poslat na potvrdu Ustavnom sudu, koji je sastavljen od ljudi koji su priklonjeni nacionalno-konzervativnoj stranci Pravo i pravda, pri čemu je izbegnut parlamet,  kako navodi DW.

Poljska je prethodnih dana pogođena masovnim protestima, da se u jednom trenutku brojalo oko 100.000 glava koje su protiv zakona koje je doneo Ustavni sud, na predlog poljske vlasti. Na protestima je okupljen veliki broj žena, a isto tako i muškaraca, koji izražavaju svoje nezadovoljstvo povodom ove odluke, čime se, kako demonstranti navode, vodi ,,rat protiv žena“.

Demonstracije su usmerene na katoličku crkvu koja, kako prenosti Vašington post, ima veliki moralni uticaj u toj zemlji. Protest je proširen i na parlament gde su opozicionari u jednom trenutku zauzeli govornicu.

Kako piše Beta, Poljakinje za ovu situaciju krive Kačinjskog, pri čemu je i jedna od organizatorki protesta, Marta Lempart, pozvala da svi zajedno krenu u protestnu šetnju ka njegovoj rezidenciji.

U našoj zemlji su pitanja abortusa regulisana pedesetih godina, kada je i počeo cvat ženskih prava u Srbiji,  čime se kretalo u pravcu ravnopravnosti polova.

Članovi srpske organizacije Žene u crnom i Autonomni ženski centar protestovali su u znak podrške Poljskom narodu.

Ostaje upitna stvar da li će ovaj potez poljske vlasti po pitanju pooštravanja Zakona o abortusu uticati na okolne zemlje Evrope i da li je fraza ,,Ne gledaj u tuđe dvorište’’ ovde dobrodošla ili ne.

,,Poljska je trenutno jedina država u Evropi, pored Malte, Andore i Vatikana, koja ima tako rigorozan zakon koji ograničava pravo na pobačaj. Teško je zamisliti da će druge evropske države pokleknuti pred ovakvom političkom odlukom. Naprotiv, ovo bi mogla biti prilika da se politički jasno i odlučno suprotstavi takvim tendencijama koje nisu ni specifično poljske, ni specifično katoličke.

Posedovanje prava je neophodno politički osigurati, jer se na isti način, političkim putem, ona mogu i izgubiti. To se jednako odnosi i na Srbiju. U trenutku kada se u čitavom svetu lome koplja preko porodice i (ženskih) tela, vrlo je važno političko pitanje kakav će se kurs zauzeti u odnosu na to. Na nama je da to budno pratimo’’, kazala je viša naučna saradnica sa Instituta za filozofiju i društvenu teoriju Andriana Zaharijević.   

Zakon o postupku prekida trudnoće dozvoljava da žene u prvih deset nedelja, koje su starije od šesnaest godina, mogu da zahtevaju prekid trudnoće u zdravstvenim ustanovama u Srbiji, ali kada se trudnoća razvija, odnosno posle perioda od deset nedelja o tome treba da odlučuje konzilijum lekara i etički odbor.

Piše: Nedeljko Tišanović

Izvor: Beta; BBC na srpskom; DW; Vašington post.

Leave a Reply

Your email address will not be published.