5 saveta za preživljavanje kolokvijumske nedelje

Kako se najbolje organizovati i postići sve na vreme?

Drugi po redu najnaporniji period za studente u toku akademske godine, nakon ispitnih rokova, jeste nedelja kada počinju kolokvijumi. Tada kreće čitanje, učenje, obnavljanje, preslišavanje i na kraju polaganje kolokvijuma bilo da je njihov prolaz uslov za ispit ili ne.

Kada počne kolokvijumska nedelja, ali i pred sam početak iste, obustavljaju se izlasci, žurke, kafenisanja, a na vratima kafeterija kao da stoji natpis „zabranjen ulaz studentima“. Čitava nedelja posvećena je učenju ili pokušajima u učenju. Neraspoloženost, nesanica, nervoza, strah i napetost ispunjavaju ovaj period kod gotovo svakog studenta.

Kako savladati strah od manjka vremena i kako izbeći nervozu i napetost? Magazin ,,Student“ ti predlaže pet saveta:

  • Ogranizuj se na vreme

Ako znaš da sporo pamtiš i teško savlađuješ gradivo nikad ne čekaj zadnje dane pred test. Uđi u tematiku i srž gradiva na vreme.

  • Raspodeli gradivo

Izdvoj pitanja i zadatke koje ćeš savladati jednog dana, a koje ćeš preći narednih dana.

  • Budi odmoran i naspavan

Iako većina studenata za vreme kolokvijumske nedelje malo pažnje pridaje snu, od izuzetne važnosti je napraviti satnicu i za dremku. Nakon sna bićeš odmorniji, ali ćeš i bolje pamtiti i         „upijati“ gradivo. To će često doneti i bolje rezultate na kolokvijumima nego nekada neprospavana noć.

  • Oslobodi se straha da nemaš dovoljno vremena za učenje i da nećeš stići na vreme da savladaš gradivo

Ovaj strah je neretko prisutan kod studenata i stalno ih ometa u učenju. Ne obraćaj puno pažnje na obimnost gradiva i na broj stranica u knjizi tokom samog učenja. Fokusiraj se na čitanje i na temu koju čitaš.

  • Napravi pauzu i izađi u prirodu

Napravi pauzu u toku dana i izađi van u prirodu ili park. Prosto izađi iz okvira čitaonice ili prostorije u kojoj učiš. Svež vazduh i širi prostor će te opustiti, pripemiti i dati snage u nastavku učenja.

Piše: Miljana Pantelić

Leave a Reply

Your email address will not be published.