Магазин Студент

Магазин Студент, најстарије студентско гласило на Балкану

Наше чуло укуса се мења како старимо

Уколико сте некада запушавали нос сваки пут када осетите мирис лука, сардине или пихтија у ваздуху, а сада их, као одрасла особа, обожавате, нисте једини. Резултати недавно спроведеног истраживања откривају да већина одраслих не ужива у „храни за одрасле“ све до почетка својих двадесетих. Зашто?

 

 

Свака особа је рођена са око 10.000 папила, које се мењају на отприлике сваке две недеље, пише Делисх. Међутим, временом оне престају да се обнављају и њихов број опада. Зато сви они укуси који су били интензивни када смо били деца постају другачији како старимо.

 

 

Занимљиво је да је група британских научника обележила када тачно почињемо да ценимо ову „укуснију“ храну. Испитали су преко 2.000 одраслих особа тражећи од њих да означе са колико година су почели да уживају у спанаћу, дагњама, краставчићима и другој храни. Открили су да се транзициони период углавном дешава око 22. године.

 

 

Занима вас о којој храни је реч? Ево списка који показује у којој години људи, у просеку, другачије осећају укус одређене хране:

  • бели лук – 19 година
  • краставац – 19 година
  • кари – 20 година
  • пасуљ – 20 година
  • скуша – 20 година
  • спанаћ – 21 година
  • папричица – 21 година
  • плави патлиџан – 21 година
  • рен – 21 година
  • дагње – 21 година
  • пармезан – 21 година
  • плави сир – 22 година
  • сардина – 22 година
  • авокадо – 23 година
  • шпаргла – 23 година
  • чили сос – 24 година
  • остриге – 24 година
  • бри – 24 година
  • маслине – 25 година
  • козији сир – 28 година
Padaju cene

Остави коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.