Najava aktivnosti povodom 4. aprila-Dana studenata

Savez studenata Beograda i Studentski parlament Univerziteta u Beogradu organizuju  aktivnosti povodom proslave 4. aprila, Dana studenata Univerziteta u Beogradu.

Četvrti april studenti u Beogradu obeležavaju u znak sećanja na velike demonstracije koje su beogradski studenti organizovali 4. aprila 1936. Tada je u protestu, zbog jačanja fašizma u Nemačkoj, ubijen student prava Žarko Marinović.

Povodom dana studenata, u Aleji velikana na Novom groblju biće položen venac na grob Žarka Marinovića, a zatim je u 15:00č predviđena Svečana akademija čiji će domaćin biti Dom kulture Studentski grad. Beogradski akademci obeležiće i ove godine Dan studenata i tradicionalnim koncertom, koji organizuju Udruženje studenata Studentskog grada i  Ustanova studentski centar „Beograd”. U čast 4. aprila  održaće se i šahovski kup rektora u saradnji sa Sportskim udruženjem Univerziteta u Beogradu. Svečanoj akademiji prisustvovaće prorektori, predstavnici Ministarstva prosvete, studentskog parlamenta i studentskih organizacija.

Prema rečima predsednika Saveza studenata Beograda (SSB) Borijana Sokovića,  ovogodišnja proslava 210 godina postojanja Univerziteta u Beogradu uticaće i na obeležavanje 4. aprila, tako što se neće obeležavati samo „jednokratno”, već će biti deo proslave 210 rođendana UB tokom cele 2018 godine. Dan studenata je povod da se predsednik Saveza studenata Beograda osvrne i na studentski standard, za koji kaže da i dalje nije na zavidnom nivou, pa je osetna potreba za unapređenjem tog segmenta, te su najavljene izmene Zakona.

“Visokoškolci očekuju izmene zakona o studentskom standardu i nadaju se promenama na bolje” – kazao je Soković, uz ocenu da  studentima nedostaju praktična znanja, odnosno praksa.”Privreda još uvek nema dobru saradnju sa univerzitetima i to bi trebalo unaprediti” – smatra predsednik SSB.

Sreda, 4. april

10:00č Polaganje venaca na grob Žarka Marinovića u Aleji velikana na Novom groblju

15:00č Svečana akademija u domu kulture „Studentski grad“ povodom obeležavanja Dana studenata a u sklopu proslave 210 godina Univerziteta u Beogradu. Na svečanosti će se prisutnima obratiti predstavnici državne uprave, Grada Beograda, Univerziteta u Beogradu i najznačajnih studentskih organizacija i predstavničkih tela. Za zabavni deo programa zaduženo je akademsko kulturno-umetničko društvo „Branko Krsmanović“.

Leave a Reply

Your email address will not be published.