Магазин Студент

Магазин Студент, најстарије студентско гласило на Балкану

Најава активности поводом 4. априла-Дана студената

Савез студената Београда и Студентски парламент Универзитета у Београду организују  активности поводом прославе 4. априла, Дана студената Универзитета у Београду.

 

 

Четврти април студенти у Београду обележавају у знак сећања на велике демонстрације које су београдски студенти организовали 4. априла 1936. Тада је у протесту, због јачања фашизма у Немачкој, убијен студент права Жарко Мариновић.

 

 

Поводом дана студената, у Алеји великана на Новом гробљу биће положен венац на гроб Жарка Мариновића, а затим је у 15:00ч предвиђена Свечана академија чији ће домаћин бити Дом културе Студентски град. Београдски академци обележиће и ове године Дан студената и традиционалним концертом, који организују Удружење студената Студентског града и  Установа студентски центар „Београд”. У част 4. априла  одржаће се и шаховски куп ректора у сарадњи са Спортским удружењем Универзитета у Београду. Свечаној академији присуствоваће проректори, представници Министарства просвете, студентског парламента и студентских организација.

 

 

Према речима председника Савеза студената Београда (ССБ) Боријана Соковића,  овогодишња прослава 210 година постојања Универзитета у Београду утицаће и на обележавање 4. априла, тако што се неће обележавати само „једнократно”, већ ће бити део прославе 210 рођендана УБ током целе 2018 године. Дан студената је повод да се председник Савеза студената Београда осврне и на студентски стандард, за који каже да и даље није на завидном нивоу, па је осетна потреба за унапређењем тог сегмента, те су најављене измене Закона.

„Високошколци очекују измене закона о студентском стандарду и надају се променама на боље“ – казао је Соковић, уз оцену да  студентима недостају практична знања, односно пракса.“Привреда још увек нема добру сарадњу са универзитетима и то би требало унапредити“ – сматра председник ССБ.

 

 

Среда, 4. април

10:00ч Полагање венаца на гроб Жарка Мариновића у Алеји великана на Новом гробљу

15:00ч Свечана академија у дому културе „Студентски град“ поводом обележавања Дана студената а у склопу прославе 210 година Универзитета у Београду. На свечаности ће се присутнима обратити представници државне управе, Града Београда, Универзитета у Београду и најзначајних студентских организација и представничких тела. За забавни део програма задужено је академско културно-уметничко друштво „Бранко Крсмановић“.

Padaju cene

Остави коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.