Магазин Студент

Магазин Студент, најстарије студентско гласило на Балкану

Јасмина Перазић

Јасмина Перазић је легендарна југословенска кошаркашица. Почела је да тренира кошарку са 10 година у родном Новом Саду, где је гледајући легендарну Марију Вегер заволела кошарку.

Као велики кошаркашки таленат, Јасмина Перазић 1979. године, са 19 година одлази у САД, где је са великим успехом играла на Универзитету Мериленд. У четири невероватне сезоне на Мериленду, где је касније радила и као тренер, Јасмина Перазић је два пута била изабрана међу 12 најбојих кошаркашица САД и била учесник Ол-Стар утакмица.

 

 

Мерилендом је стизала и до финаланог турнира НЦАА шампионата (1982. године), а на том турниру Јасмина и њене саиграчице заустављене су у полуфиналу. Много година касније у једном разговору са новинарима, Јасмина се подсетила свог одласка у Америку: “Иако у почетку све то није било ни налик оном што сам очекивала а било је јако тешко за једну 19-годишњу девојку која је напустила родитељски дом, одлучила сам да истрајем. Искрено, мој циљ био је да се докажем као најбоља играчица Америке а пре него што сам тамо стигла, била сам убеђена да нико на свету није бољи од мене. Међутим, када сам дошла на Мериленд, схватила сам да нисам најбоља ни у мојој екипи а да не говорим о нечему више.”

 

 

Током профи каријере играла је за разне клубове а како сама признаје најлепше јој је било у сезони 1987/88 када је наступала за Вождовац, који је предводила до титуле шампиона Југославије. Пред крај каријере, Јасмина Перазић је имала и част да заигра у WНБА лиги, где је са пуних 37 година наступала за Њујорк Либерти.

Са репрезентацијом Југославије, Јасмина Перазић је учествовала два пута на Олимпијским играма, а 1980. године у Москви била је члан националног тима који освојио бронзану медаљу, после легендарне победе у мечу за медаљу над Мађарском са 68 : 65. На Европском првенству у Мађарској 1983. године, Јасмина је била најбољи стрелац шампионата са преко 25 поена по мечу, али ни то није било довољно да наше девојке дођу до медаље. У мечу за бронзу Југославија је поражена од Мађарске, а “плавим” девојкама није помогла ни одлична Јасминина партија у том мечу и 28 постигнутих поена. Две године касније на континенатлном шампионату у Италији, Јасмина Перазић је поново била најбољи стрелац првенства са преко 22 поена по мечу. Нажалост , “плаве” су опет остале без медаље, пошто су првенство на крају завршиле на 5. месту. Коначно, на Европском првенству 1987. године у Шпанији, Јасмина Перазић је са репрезентацијом дошла до медаље и то сребрне. Учествовала је у дресу са најдражим грбом и на Универзијадама 1983. и 1987. године. У Едмонтону 1983. године је стигла до бронзане а четири године касније у Загребу до златне медеље.

 

 

У јуну 2014. године, Јасмини Перазић је указано велико признање, пошто је у Ноксвилу (Тенеси) примљена у кошаркашку Кућу славних женске кошарке. Том приликом, рођена новосађанка, одржала је веома емотиван говор: “Бити примљен у кошаркашку Кућу славних је заиста велика част, готово невероватна. Дивно је примити такво признање. Током свих година у којима сам играла кошарку нисам размишљала о наградама, признањима или о новцу. Једноставно, уживала сам у игри коју сам волела. Никада није било минута који бих радије посветила нечем другом, осим кошарци.” На самом крају свог говора, Јасмина Перазић је одлучила да се присутнима обрати на српском језику, захвали бројним кошаркашицама и тренерима из Србије са којима је играла и сарађивала и подсети да ће увек помагати играчицама из своје земље које дођу у САД.

 

 

Јасмина Перазић је сигурно једна од најбољих кошаркашица на овим просторима, пленила је игром на терену, предводила репрезентацију Југославије до великих успеха и на најбољи начин репрезентовала своју земљу у свету. Чини се да у јавности никада није добијала простор који је заслуживала, али то не умањује људску величину и играчки квалитет који је сврставају у легенде југословенске кошарке.

 

Padaju cene

Остави коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.