Магазин Студент

Магазин Студент, најстарије студентско гласило на Балкану

Зашто папир временом пожути?

Књиге и новине, писма и разгледнице чије су стране пожутеле увек остају неми сведоци прошлости. Али, да ли знате зашто се на папиру старење манифестује кроз жуту боју?

 

 

Претпоставља се да је папир настао у Кини око 100. године пре нове ере. Правио се од конопље, коре дрвета, бамбуса и осталих биљних влакана која су била погодна за ту сврху. Ускоро је папир стигао у Азију где се користио за званична и важна документа, али како је процес његовог прављења постао ефикаснији и јефтинији, тако је и употреба папира постала распрострањенија.

 

 

У Европи је папир почео да се употребљава око XI века. Историчари верују да је први писани документ на папиру настао у Шпанији и да је у питању била збирка текстова који су се читали током мисе. Овај папир је био направљен од лана, док је штампање књига еволуирало у XV веку са појавом Гутенбергове штампарске машине. Средином XIX века дрвена влакна улазе у производњу употребе папира, па се намеће питање – шта се тиме променило?

 

 

Године 1844. процес прављења папира од дрвета рашчланио се на два творца. Један крај је држао Канађанин Чарлс Фенерти, а други Немац Фридрих Готлоб Келер, књиговезац и ткач. Обојица су дошла до закључка да је дрвена пулпа знатно јефтинија од памука, али да се у процесу производње папира понаша исто. Захваљујућии двојици идејних и практичних твораца, употреба дрвета у производњи папира проширла се на оба дела земљине кугле. Упркос овом практичном обрту, постоји и један незгодан фактор, а то је да овакав је папир склонији оштећењима који су последица контакта са сунчевом светлошћу и кисеоником.

 

 

 

Дрво се састоји од две полимерне супстанце целулозе и лигнина. Целулоза је најраспространенија органска материја у природи, безбојна је и одлично рефлектује светлост, па је из ових разлога ми видимо као белу. Ипак, целулоза је подложна оксидацији која узрокује губитак електрона и ослабљује њена материјална својства што доводи до апсорпције светла. Ипак, процес оксидације није заслужaн за бојење папира у жуто.

Са друге стране, лигнин даје дрвету чврстоћу и функционише по принципу лепка који чвршће повезује влакна целулозе што омогућава дрвећу да расте у вис. Ова супстанца је такође подложна окисдацији која мења његову молекулску структуру. Због тога се мења и начин на који лигнин апсорбује и рефлектује светлост, а са тим се мења и начин на који ми видимо папир као жућкаст или браонкаст.

 

 

Како би се избегла дисоколоризација неких битних писаних докумената користи се папир који садржи минималан ниво лигнина. Уколико сте се питали да ли се књиге и новине које имате годинама могу избелити, одговор је – не, а да би листови остали бели што дуже препоручљиво је да књиге, новине и остала документа држите на хладном, сувом и мрачном месту.

Padaju cene

Остави коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.