Магазин Студент

Магазин Студент, најстарије студентско гласило на Балкану

Шта нам плута очима?

Да ли сте икада приметили мале чудне црволике мрље које се крећу вашим видним пољем?

 

 

Те досадне мале неравне линије или „паучине“ називају су пловци и искусило их је око 70 одсто људи. А шта су пловци?

Пловци су заправо сенке објеката који се налазе у провидној желе супстанци која чини већину унутрашњости ока. Та супстанца назива се стакласто тело или стакласта течност и помаже оку да задржи округли облик. Након што пређе сочиво ока, светлост мора да прође и кроз стакласто тело како би дошло до мрежњаче у задњем делу ока. Углавном се састоји од воде, али садржи и протеине и многе друге супстанце.

 

 

 

Пловци су углавном чисти протеини стакластог тела који су се спојили. Ти струнасти свежњеви протеина блокирају светлост и према томе бацају сенку на мрежњачу. Пловци најчешће имају облик кругова или пуноглаваца и трајно остају у оку.

Понекад слаба крварења у оку могу узроковати појаву пловака, јер црвена крвна зрнца улазе у стакласто тело. То се може догодити када тело извуче крвне жилице из мрежњаче. Такви пловци личе на дим и нестају како се крв апсорбује.

 

 

Такође, пловци могу бити узроковани смањењем течности у стакластом телу, што се одвија природно како старимо. Пловци могу настати и одвајањем течности од мрежњаче, чиме настају нечистоће које могу ући у течност и постати пловци. Такви пловци најчешће личе на паучину.

Пловци се изразито добро виде када гледамо нешто јако светло, попут белог папира или плавог неба. Приметићете да се пловци померају заједно с вашим очима и да се повећавају кад покушавате да их директно погледате.

Пловци су углавном само гњаватори на које се навикнемо, али понекад могу заклонити видно поље, због чега је потребна операција. Тај поступак укључује одстрањивање течности стакластог тела и њено замењивање сланим раствором.

Padaju cene

Остави коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.