Магазин Студент

Магазин Студент, најстарије студентско гласило на Балкану

Кад су „Битлси“ играли „бич волеј“

Одбојка на песку је данас врло популаран спорт, посебно у летњим месецима, када готово да нема плаже широм планете на којој нема младих момака и девојака који у слободно време упражњавају овај спорт.

 

 

Популарност “бич волеја” посебно је велика на америчком континенту, а питање да ли би овај спорт икада баш толико “заживео” да није било једног егзибиционог меча, који је одбојку на песку у Америци довео у први план.

Иако је по званичним подацима први турнир у одбојци на песку одржан 1947. године, до почетка шездесетих година прошлог века била је права реткост видети некога да се бави овим спортом. Тада се у Америци одлучују за “агресивну” кампању не би ли популарисали овај спорт, а један од начина да се публици приближи “бич волеј” био је и организовање егзибиционог меча, у коме ће наступати неке врло популарне личности. Као локација одабрана је плажа “Соренто” у Лос Анђелесу, а част да учествују у првом “бич волеј” мечу на тој познатој плажи припала је вероватно највећим светским звездама тог времена, члановима “Буба из Ливерпула”. Прича о глобалном утицају “Битлса” на целокупну слику планете тих деценија више пута је испричана, а да су могли да утичу и на популарност једног спорта показали су те вечери почетком шездесетих на плажи “Соренто”.

 


Дуел у коме су између осталих играли и Ринго Стар, Џон Ленон, Пол Макартни и Џорџ Харисон изазвао је велику пажњу, па је много људи присуствовало овом мечу. Међу њима је био и Џон Фиџералд Кенеди, а лидер убијен у Даласу неколико година касније, чак се по неким информацијама у једном тренутку придружио на терену музичким звездама и заједно са њима одиграо неколико поена. Резултат, као и сва остала дешавања са меча остали су у другом плану, јер се са првог меча “бич волеја” на “Соренто” плажи углавном памти учешће “Битлса” и Џона Кенедија, без обзира на њихово умеће, које није баш било импозантно.

 


После овог меча, популарност “бич волеја” у Америци је нагло скочила, посебно на плажама у Калифорнији, где су од тада редовно “пикали” одбојку на песку и легенде попут Мерилин Монро и Вилта Чемберлена. Данас је редовна појава видети на многим светским плажама младе момке и девојке како током одмора упражњавају овај “летњи” спорт, а одбојка на песку је и “званично призната” три деценије касније, када је уврштена у програм Олимпијских игара у Атланти 1996. године.

 


Многи се питају да ли би одбојка на песку постала толико популарна да није било егзибиционог меча на “Соренто” плажи?! Вероватно би, али ипак у развитку једног спорта маркетинг је јако битан. Због тога то што су “Битлси” урадили за одбојку на песку почетком шездесетих је непроцењиво и било је сасвим сигурно много значајно за развој овог спорта.

 

Padaju cene

Остави коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.