Магазин Студент

Магазин Студент, најстарије студентско гласило на Балкану

5 изума на којима можемо да се захвалимо древним народима

Да бисмо данас уживали у ситницама које чине нашу свакодневницу, људи у прошлости дуго су промишљали, експериментисали, грешили, све док нису усавршили технике за прављење ових пет ствари.

Египатску, мајанску, кинеску и бројне друге древне цивилизације стручњаци не сматрају напредним друштвима без разлога.

Велики број наизглед обичних предмета који чине свакодневни живот модерног човекога настао је пре више хиљада година, захваљујући древним мудрацима довољно радозналим, храбрим и испред свог времена да унесу нешто ново у своје друштво. Без апаратуре и услова у којима истражују данашњи научници, велики умови давних времена – а имена многих од њих су, нажалост, остала заборављена – успели да омогуће живот какав људи имају данас.

 

Папир

Још око 3000. године пре наше ере, Египћани су развили технику прављења папируса од сржи мочварне биљке папирус (Cyperus papyrus), која је расла уз Нил. Танке нити су ткане како би се направило снажно и танко платно. Касније се у Европи писало на пергаменту, направљеном од танких животињских кожа, све док Европљани нису чули за папир.

Папир су, наиме, древни Кинези направили још пре две хиљаде година и вековима су чували ову тајну. Ипак, Јапанци су је открили, а касније су и Арапи. Након што су ови заузели територију данашње Шпаније, и Европа је открила тајну прављења папира.

С обзиром на то да је Запад за овај изум најпре чуо од становника Багдада, најпре је називан багдатикос.

 

 

Шминка

Око 4000. године пре нове ере, стари Египћани су користили калај како би се улепшали. Мешали су га с минералом галенитом, а понекад су користили и малахит како би добили зелену сенку. Шминку су користили припадници оба пола, а веровали су да има исцељујућу моћ, односно да штити онога ко је носи од урокљивих погледа.

 

 

Бетон

Запањујуће издржљив римски бетон први пут је почео да се користи пре око 2100 година и врло је могуће да је подстакао „архитектонску помаму“ која се појавила у старом Риму у време Октавијана Августа.

Римљани су мешали кречњак с вулканским пепелом, а затим користили ову мешавину за спајање цигли или туфа, вулканокластичних стена. Тако је прављен материјал за изградњу путева, мостова, зграда, арена.

Научници су, закључили да римски бетон, иако је слабији од оног који се прави данас, изненађујуће издржљив. Најбољи доказ за то су грађевине које остају готово нетакнуте и две хиљаде година касније упркос изложености морској води и сличним факторима који је требало да оштете овај материјал.

 

 

 

Новине

Још је Гај Јулије Цезар, 59. године пре наше ере, основао службене новине Acta diurna, које су настале као резултата става Римљана да све битне дневне догађаје у Сенату треба забележити. Ипак, прве новине су настале још раније у Риму – око 131. пре нове ере и пратиле су догађаје у политичком и друштвеном животу Рима: војне победе, приче о гладијаторима, рођена, смрти.

 

Чоколада

Љубав према чоколади шири се светом откад су шпански конквистадори донели из Новог света дрво какаоа (Theobroma cacao – „дрво богова“) и чини се да помама још увек не престаје. Ипак, она је у делу света у ком је ово дрво било познато почела много, много раније.

Маје, Астеци и Толтеци су више од три хиљаде година узгајали ово дрво и користили га за припрему пенушавог пића које је побољшавало расположење, давало додатну енергију и деловало као афродизијак.

 

Padaju cene

Остави коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.