Kad i gde se pojavio prvi semafor?

Semafore danas možemo videti na svim većim (i manjim) raskrsnicama u gradovima širom sveta. Ali, da li ste znali kada i gde se pojavio prvi semafor, kao i nakon koliko godina je stigao u našu zemlju?

Gužve u saobraćaju postojale su i pre otkrića automobila. Dvokolice ili kočije koje su vukli konji, zajedno sa mnogim pešacima, pravile su poteškoće na ulicama Londona tokom 1960-ih godina XIX veka. Britanski železnički menadžer, Džon Pik Najt, predložio je prilagođavanje železničkih metoda za kontrolu saobraćaja.

Železnica je koristila sistem semafora koji su imali male ruke, u vidu ploča, koje su signalizirale da li voz može proći ili ne. Ta verzija semafora imala bi dve table – “Kreni” i “Stani” tokom dana, a noću bi gasne lampe osvetljavale stakla zelene i crvene boje. Policajac, stacioniran odmah pored semafora, upravljao bi ovom napravom.

Prvi semafor na svetu postavljen je 9. decembra 1868. na raskrsnici Bridge ulice i Ulice Great George u Vestmisteru u Londonu, u neposrednoj blizini Vestminsterskog mosta i zgrade Parlamenta. Međutim, samo mesec dana nakon postavljanja, policajac koji je upravljao semaforom zadobio je teške povrede, kada je curenje gasa iz lampe izazvalo eksploziju koja je povredila predstavnika zakona. Ovaj projekat je potom proglašen opasnim i napušten je.

Usledio je period od skoro četiri decenije pre nego što se, ovaj put u Sjedinjenim Američkim Državama, nije pojavila nova potreba za semaforima. Tvorac jednog od prvih, modernih semafora bio je policajac iz Solt Lejk Sitija, Lester Vajer. Njegov izum neverovatno je podsećao na četvorostranu kućicu za ptice koja se nalazi na vrhu visokog stuba. Poput Najtovog, i ovim semaforom morao je da rukuje policajac.

Njegov izum usavršio je Džejms Hodž iz Klivlenda, a novitet u radu je bila promenjivost brzine kojom se menjaju signali na semaforu, kako bi olakšali rad policijskim i vatrogasnim službama.

Vilijam Pots, policajac iz Detroida, 1920. patentirao je nekoliko semafora, među kojima i prvi semafor sa tri boje, ubacujući po prvi put i žutu, kao boju upozorenja.

Prvi semafor u Srbiji
Prvi semafor stigao je u Evropu 1924. godine i postavljen je u Berlinu, dok je Srbija, preciznije Beograd, na prvu ovakvu napravu čekala još 15 godina. Na raskrsnici ulica Kralja Aleksandra, Kralja Ferdinanda (današnja Ulica Kneza Miloša) i Takovske, 4. decembra 1939. postavljen je prvi semafor u prestonici. Regulisao je saobraćaj od 7 ujutru do 10 uveće, a od 10 do 11 bilo je uključeno samo žuto svetlo.

Leave a Reply

Your email address will not be published.