Магазин Студент

Магазин Студент, најстарије студентско гласило на Балкану

Чаробњак међу стативама – Абас Арсланагић

Звали су га “Голман хоботница“, “Див са седам руку“, “Чаробњак међу стативама“, “Гутач седмераца“… Према многим мишљењима најбољи рукометни голман ког смо икад имали и питање хоће ли се икад више такав родити на нашим просторима.

 


Абас се почео бавити рукометом са 14 година у свом родном граду у локалном клубу Партизан из Дервенте, да би четири године касније у Београдском Партизану започео професионалну каријеру, а недуго затим прелази у Борац из Бања Луке. Вероватно не постоји нити један град у Босни и Херцеговини у ком је рукомет толико значајан спорт, као што је то Бања Лука. Део историје бањалучког рукомета свакако је и Абас Арсланагић. Ако или Професор како су га звали је за Борац одиграо 232 утакмице и постигао чак 18 голова.  Врхунац клупске каријере у његовом најдражем Борчевом дресу “Ако“ је имао 1976. године када се са бањалучким тимом попео на европски трон. Борац је у мечу за титулу уз бриљантну партију Арсланагића савладао данску Фредерицију са 17:15. Са Борцем је још освојио и 4 титуле првака Југославије и 5 пута куп бивше нам државе.

 

 

За репрезентацију Југославије дебитовао је 1969. године у Љубљани на пријатељском мечу против Немачке. У дресу са државним грбом одиграо је 125 утакмица. У репрезентативној каријери два пута је освојао бронзану медаљу на светским првенствима, а на ОИ у Минхену 1972. године око врата ставио је и ону највећу, златну олимпијску медаљу. Абас Арсланагић је и два пута облачио дрес репрезентације света.

 


Арсланагић је познат и по томе што је увео неке новине у начину како се брани рукометни гол. При брањењу седмераца први је почео излазити са линије на три метра где би дигао руке изнад главе. Исто је применио и при брањењу удараца са крила како би скратио угао. Био је специјалиста у брањењу седмераца, а и остали голмани су прихватили и применили његове технике, које су у употреби и дан данас.

 


Абас Арсланагић са разлогом важи за једног од најбољих голмана свих времена. Светске рукометне енциклопедије о голманима почињу његовим именом. У свему је био оригиналан и непоновљив и увек је рушио границе у спорту, легендарни голмански виртуоз Абас Арсланагић.

 

Padaju cene

Остави коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.