Statue na Uskršnjem ostrvu

Na Uskrs 1722. godine holandski admiral Jakob Rogeven iskrcao se na travom obraslo ostrvo u Južnom Pacifiku. Nazvao ga je Uskršnje ostrvo i otkrio na njemu neke neverovatne stvari. Ostrvo se nalazi na više od 1500 kilometara od najbližeg naselja, a na njemu je živelo više od 2000 urođenika, tamnoputih Polinežana.

Mađutim, najčudije je bilo ono što je video na ostrvu. Duž cele obale našao je velike kamene glave dugog lica i izuzetno velikih i dugih ušiju. Neke su imale ruke a druge šešire načinjene od crvene lave. Uskoro je otkrio da se ovi kipovi ne pojavljuju samo duž obale, već da ih ima po celom ostrvu. Mnogi su pronađeni, još nedovršeni, u kamenolomima u kojima su klesani.

Većina skulptura je visine do 3,5 metara ali ih ima i 12 metara.  Ono što predstavlja misteriju je kako su ove velike figure, neke teške i do 50 tona, prenete iz kamenoloma i postavljene tamo gde se nalaze? Koje je prevozno sredstvo ovaj primitivni čovek upotrebio za njihov transport? Niko to ne zna! Smatra se da su statue verovatno povezane s primitivnim religioznim obredima i pogrebnim običajima ovog naroda.

Danas se ostrvo nalazi pod vlašću Čilea i prvorazredna je turistička destinacija. Veliki broj turista je pretnja opstanku lokalne kulture i načina života.

Leave a Reply

Your email address will not be published.