Магазин Студент

Магазин Студент, најстарије студентско гласило на Балкану

Статуе на Ускршњем острву

На Ускрс 1722. године холандски адмирал Јакоб Рогевен искрцао се на травом обрасло острво у Јужном Пацифику. Назвао га је Ускршње острво и открио на њему неке невероватне ствари. Острво се налази на више од 1500 километара од најближег насеља, а на њему је живело више од 2000 урођеника, тамнопутих Полинежана.

 

 

Мађутим, најчудије је било оно што је видео на острву. Дуж целе обале нашао је велике камене главе дугог лица и изузетно великих и дугих ушију. Неке су имале руке а друге шешире начињене од црвене лаве. Ускоро је открио да се ови кипови не појављују само дуж обале, већ да их има по целом острву. Многи су пронађени, још недовршени, у каменоломима у којима су клесани.

 

 

Већина скулптура је висине до 3,5 метара али их има и 12 метара.  Оно што представља мистерију је како су ове велике фигуре, неке тешке и до 50 тона, пренете из каменолома и постављене тамо где се налазе? Које је превозно средство овај примитивни човек употребио за њихов транспорт? Нико то не зна! Сматра се да су статуе вероватно повезане с примитивним религиозним обредима и погребним обичајима овог народа.

 

 

Данас се острво налази под влашћу Чилеа и прворазредна је туристичка дестинација. Велики број туриста је претња опстанку локалне културе и начина живота.

 

Padaju cene

Остави коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.