Магазин Студент

Магазин Студент, најстарије студентско гласило на Балкану

Пустињски див из Атакаме

У Чилеу се налази пустиња Атакама, најсушније место на целој планети. Колико је познато у Атаками није падала киша више од 400 година. У овом сушном пределу услови за живот су изузетно неповољни и готово немогући. И поред ове сурове климе баш на овом месту налази се једно од најзначајнијих културних сведочанстава људске историје, Див из Атакаме само је један од 16.000 геоглифа који шарају пустињски пејзаж. Овај велики цртеж у земљи даје околном пејзажу мистичан изглед, а може се видети само са одређене висине.

 

 

Откуд то да се Див из Атакаме, који је са својих 120 метара висине највећа представа човечије фигуре, налази баш овде на овом негостољубивом и окрутном месту? Такође је и питање како је било могуће постићи одговарајуће сразмере фигуре када њени творци нису могли да се одмакну довољно како би имали преглед целине. И какву сврху је могло имати уметничко дело тако колосалних димензија.

 

 

Претпоставка је да су можда геоглифи из Атакаме били замишљени тако да их види неки дух заштитник са небеса. Шта је стварно значење и због чега је уложен огроман труд и рад остаће вечита мистерија.

Padaju cene

Остави коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.