Магазин Студент

Магазин Студент, најстарије студентско гласило на Балкану

Нестали град Жрнов

Авала, планина на самом бранику Београда, омиљено је излетиште љубитеља природе и чистог ваздуха. На врху издиже се симбол града – торањ висок 204.5 метара са ког се пружа поглед који одузима дах. Ту, поред, монументални маузолеј споменик Незнаном јунаку са пирамидом – маузолејем као централном тачком, од 1938. године одаје почаст палим борцима Првог светског рата.

 

 

Оно што голом оку измиче је вековна мистерија која обавија ову планину. Тајна се зове Жрнов, средњовековни град који је, изненадном одлуком краља Александра Карађорђевића, миниран и нетрагом сравњен 1934. године. Прави разлог зашто је Жрнов затрт можда никада неће бити познат. Ипак, прича се да иза свега стоје опскурни планови супер тајног друштва, чувених Масона.

 

 

Послератна београдска чаршија испрва је мислила да се ради о вицу и обичном трачу. „Зар би краљ стварно уништио Жрнов, историјски споменик? Ма хајте молим вас? Зашто би? Зар из хира?“ говорило се по кафанама. Међутим, јавност је брзо схватила да је „ђаво однео шалу“. Кренули су апели, молбе, али… све је било брзо и ефикасно угушено и заташкано. Након дводневног минирања и разорне силе динамита, 19. априла 1934. Жрнов је избрисан са мапе. На тужним рушевинама задовољно се фотографисао и сам краљ, а све што је остало од зидина однето је у оближње село Бели Поток.

 

 

Тако је краљева жеља испуњена, а наместо Жрнова никао је споменик Незнаном јунаку по нацртима чувеног Ивана Мештровића. Зашто? Дефинитивног одговора нема. Има историјских извора који тврде да краљ није знао да су Жрнов подигли Срби, већ је мислио да су то учинили Турци. Наводно, зато није имао задршке када је било у питању рушење. Наиме, Жрнов је Османлијама служио за сталне нападе на Београд, који никако нису успевали да освоје. Управо због те улоге Жрнов су звали Хавала, што значи „сметња“, а по њему је и цела планина добила име Авала. У сваком случају, оно што је сигурно јесте то да је Хавала била сметања и Турцима и краљу.

 

 

Други мисле да је то урадио како би уништио српску историју. Трећи да је у питању краљева опсесија југословенством које је симболизовано у Каријатидама утканим у подигнути споменик – каменим скулптурама жена у народним ношњама шест Бановина краљевине Југославије. Ипак, теоретичари завере верују да иза свега стоје Масони (којима су наводно припадали и краљ и аутор споменика Мештровић) и мистериозни окултни обреди.

 

 

Тврдње о проклетству Жрнова додатно су распаљене чињеницом да је, само неколико месеци након рушења Жрнова, краљ Александар убијен у Марсељу. Тако идејни творац уништавања Жрнова није дочекао да види завршено Мештровићево здање које обилује масонским симболима. Овај комплекс отворио је, на Видовдан 1934. Витешки краљ Александар I Карађорђевић и то држећи у руци сребрни чекић – један од основних масонских симбола.

 

 

Занимљиво је да се Жрнов 1515. године такође суочио са могућим уништењем. Тада је мађарска војска осула страшну артиљеријску паљбу по њему. Међутим, све се завршило неочекиваним, потпуним поразом Мађара и комплентим губитком њихове тешке артиљерије. Шта је било на делу? Проклетство Жрнова које је уништавало оне који су желели да га униште или историјске околности? Ко ће то знати. Иначе, читавој причи о Жрнову додатну мистику додају биоенергетичари и уфолози. Ловци на летеће тањире тврде да је врх Авале место где се „мали зелени“ и њихови летећи тањири често могу видети. У сваком случају, заувек ће остати мистерија шта се све налазило испод зидина Жрнова, као и зашто је краљ то урадио.

 


Историја Жрнова је препуна прича које, захваљујући рушењу, данас падају у све дубљи заборав. На том месту пронађени су остаци келтске културе и Римљана који су га користили за контролу прилаза Сингидунуму и заштиту својих рудника на обронцима Авале. Срби су у средњем веку овде подигли тврђаву, а 1442. су га освојили Турци.

Padaju cene

Остави коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.