Магазин Студент

Магазин Студент, најстарије студентско гласило на Балкану

Алкохол и вожња

Да ли сте знали да возач који попије само пар часа жестоког пића на изненадне ситуације реагује једнако споро као и онај који је на први и други поглед потпуно пијан. Делује невероватно али је то тачно. Ако о алкохолу и вожњи размишљате само са становишта казни, ево пар чињеница којима ћемо пробати да вам променимо перспективу.

 

 

Прво што требате да знате је да алкохол доспева у крв и утиче на вас већ после минут или два, а у пуној мери удари у главу тек након једног сата.

Наука такође каже да утицај алкохола на човека зависи од много фактора: од тежине до генетике. Међутим у просеку људи реагују овако: одмах ћете осећати повећање и то самопоуздања, све делује боље. Оно што нећете осетити је слабљење опажања, периферног вида, координације покрета и изнад свега времена реакције. На први поглед ништа што се не може решити споријом вожњом када би пијан то умео да уради.

 

 

Експерименти спроведени са добровољцима показали су да неко ко је трезан на осећај зна да вози на 60км/ч без гледања у брзиномер, док припит иде од 70 до 90 км/ч. А то није најстрашније. Много већа драма је када треба реаговати на оно што се догађа изненада. Веровали или не са само 0.5 промила време реакције повећава се и до шест пута.

У пракси то значи да припит човек тек почиње да реагује када је трезан одавно стоји. Додуше то важи ако успе да уопште види пешака или други аутомобил јер неко ко није пио у свом видном пољу може да уочи и до десет ствари истовремено, онај који каже да је само мало попио највише четири.

 

 

Све су то занимљиве бројке које у овом тренутку делују као забава а сутра на путу можда постану реалност. Размислите да ли је вредно изазивати статистику.

Padaju cene

Остави коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.