Магазин Студент

Магазин Студент, најстарије студентско гласило на Балкану

10 разлога за ћирилицу

Разлози за коришћење ћирилице су многобројни а ми ћемо вам навести само нека од њих. Уколико још увек не користите ћирилицу као писмо, мислимо да је време да почнете и то што пре, јер нашем лепом писму следи изумирање.

 

  1. Естетки. Ћирилица је лепше калиграфско писмо. Замењивање ћирилице мање лепом латиницом је знак помањкавања осећаја за лепо.
  2. Духовни. Ћирилично писмо је свето писмо православних Словена. Старословенско писмо је једна врста вероисповести („Аз буки вједи…”), стога је свака употреба ћирилице у основи потврда веровања у духовни значај писања.
  3. Верски. Писмо православних Словена. Ћирилицом се служе народи као што су: Руси, Белоруси, Украјинци, Бугари, Македонци и Срби, док католички Словени: Пољаци, Чеси, Словаци, Словенци и Хрвати пишу латиницом.
  4. Политички. Употреба ћирилице је нека врста националног обележја нас Срба. Она је мера нашег индетитета, интегритета и суверинитета. Слаба употреба ћириличног писма сведочи о ниској свести српске националности и српске државе.
  5. Јединственост. Вукова ћирилица је својеврсан српски бренд, нешто што одликује само српски народ.
  6. Туристички. Јединствена употреба нашега писма може да привуче туристе. Ако покажемо љубав и оданост према нашем писмо и други ће га више ценити.
  7. Правни. Устав Републике Србије (Члан 10) напомиње да су у службеној употреби у Републици Србији „српски језик и ћириличко писмо”. Ова уставна одредба је обавезујућа за све.
  8. Етички. И данас је ћирилица искључиво писмо Православне цркве. Искључиво коришћење ћирилице повезује нас – макар и несвесно – са православном етиком.
  9. Социолошки. Други народи, који су питање писма решили на једини природан начин – на начин једноазбучја, могу своју снагу да употребе на друге културно-језичке делатности. Ми смо, нажалост, у ситуацији када се још бавимо са најелементарнијим питањем – питањем писма. Социјалну кохезију и културни напредак остварило би ћириличко једноазбучје.
  10. Издавачки. Двоазбучје негативно делује и на писце који такође стално морају да се двоуме на ком писму да пишу. Увођење ћириличког једноазбучја уклонило би та непотребна колебања.

Padaju cene

Остави коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.