Магазин Студент

Магазин Студент, најстарије студентско гласило на Балкану

КУКУРУЗ – посластица коју треба редовно јести

Многи сматрају да је кукуруз обична, доступна намирница, која расте у пољу. Заправо он је јединствена намирница пуна активних спојева који се називају фитонутријентима за које је доказано да штите здравље организма антиоксидативним вредностима.

Ова намирница слаткастог укуса и лепе жуте боје садржи влакна која снижавају повишен ниво холестерола и брину се за добру линију, фолном киселином која штити крвни систем, витамином Б1 – важним за добар рад мозга, а преко угљених хидрата пружа нам преко потребну енергију.

Амерички научници открили су да приликом термичке обраде кукуруза, кувања или печења, долази до ослобађања молекула са антиоксидативном активношћу, што повећава његове заштитничке моћи, па је ова намирница веома здрава чак и кад није свежа.

 

 

Ако мислите да кукуруз има превише калорија, погрешили сте!

Клип кукуруза има просечно од 80 до 100 калорија. Садржи незасићене масноће које се сматрају добрима и одржавају здрав ниво холестерола у крви, смирују упале и чувају здравље срца. Бројна истраживања показују да је кукуруз одличан заштитник срца због великих количина витамина Б, а ту су и други витамини и минерали, на пример витамин Б5, фолна киселина, бета каротен, витамина Ц, фосфор, калцијум и магнезијум, као и антиоксиданти, лутеин и зеаксантин.

Кукуруз је пун влакана која су велика благодат за пробаву. Осим што ће вам помоћи да одржите лепу линију, влакна спречавају затвор, појаву хемероида, па наводно смањују и ризик од настанка рака црева. Недавна истраживања показују како кукуруз помаже развоју добрих бактерија у дебелом цреву. Кукуруз је добар и за желудачне проблеме, јер ублажава симптоме гастритиса и чира на желуцу.

Padaju cene

Остави коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.