Магазин Студент

Магазин Студент, најстарије студентско гласило на Балкану

Две милијарде долара Епл платио компанији Нокиа да би се избегао одлазак на суд

Најновија борба произвођача Ајфона са компанијом Нокиа око старих патената резултовала је плаћањем суме од чак две мијиларде долара! Нокији је овај новац уплаћен унапред, највероватније да би се избегла катастрофа која се догодила у сличној ситуацији коју је Епл имао са Самсунгом.

Ова тужба је почела још прошле године када је Нокиа оптужила Епл да без дозволе употребљава десетине патената које поседује како сама Нокиа тако и њене ћерке компаније. С обзиром да је Нокиа и формирала тржиште за телефоне, није небично што многи произвођачи телефона узимају лиценце за патенте које је Нокиа током година заштитила- од технологије за дисплеј до дизајна антена. Епл је тако купио лиценцу за неке патенте ове компаније, али је та лиценца истекла још пре две године. Без обзира на то што је Нокиа у прошлости већ 2 пута подносила тужбе за злопотребу патената од стране Епла и решавала их у своју корист, Епл је опет више пута одбио да склопи нови уговор под изговором да Нокиа поставља нефер услове.

Ове две компаније су споразумно решиле тужбу, потписале нове услове за лиценцирање и договориле се да заједничким снагама убудуће сарађују на иницијативама у дигиталном свету.

Извор: Theverge.com

Padaju cene

Остави коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.