Магазин Студент

Магазин Студент, најстарије студентско гласило на Балкану

Слатка тајна

Недеља, сунчано преподне, идеално време за традиционалан ритуал и пијачну набавку.

Сударају се колица и плетене торбе, треска се дрвеним гајбицама, док се раме младе жене, разбарушене косе, у исцепаним фармеркама и еспадрилама, са великим сунчаним наочарама које су ту да сачувају тајну до када је синоћ заглавила, чеше о раме дотераног господина, у зрелим годинама, ланеном оделу, са шеширом на глави и уредно дотераним брковима.

Она је дошла по младе кромприће, млади сир и млади лук, све младо, баш као и она, која се благо мршти док покушава да се сети где јој је мајка рекла да се налази најбоља месара. Данас ће први пут спремати ручак за породицу дечка са којим се недавно уселила, није мала ствар.

Господин носи кило јагода и кутију породичног сладоледа, којима ће почастити своје унуке тог поднева. Чоколада-ванила-банана-вишња, њихов омиљени. Трага за букетом најсвежијих жутих ружа или љубичастих божура, оних правих, који се не предају после два дана. То су омиљени цветови његове супруге са којом је, ево већ, четрдесет година, није мала ствар.

Они лебде свако са својим задатком између тих тезги пред којима морате донети те мале, али значајне дневне одлуке: воловско срце или чери, краставац или зелена салата, риба или месо, хељдине или обичне коре за гибаницу.

Између свих тих боја, мирисног рузмарина, богате Мохито нане, грана банана, кула од главица лука и кромпира, шарених петунија, каранфила и висећих мушкатли, налази се једна обична, безбојна тезга. Иза ње се налази неприметан, једноставан сељак, обучен тако да му је сигурно вруће, али довољно грлат, да помислите да му ама баш ништа не фали.

„Хајмо! ‘ајмо! Навали народе, још мало па нестало! Узмеш једну теглу, друга гратис! Слађе од прве љубави и укусније од првог пољупца! Кад једном пробате, долазићете стално. Ево кеса, ево кеса, слободно сами изаберите.“, ори се његов глас.

„Извините, а шта продајете то?“

„Их, па Ви мора да сте нови овде! Ово ти је, слатка моја, најбоља роба! Најбоља роба, какве нема нигде по белом свету. Ево пробајте. То вам је посебан џем, сачињен од најизазовнијих плодова, тајни рецепт. Када то поједете, само ћете истину испаљивати! Спремите се да кажете ташти да је дебела крава, комшиници да је муж вара, брату да је превише свилен, другарици да смара, а њен дечко још више. Нећете више никоме ништа прећутати, што на уму, то на друму! Ово ће Вам дати снагу да наглас прозовете магарцем оног што Вас је исекао у саобраћају, да исмевате оно што не разумете, да испљујете када се неко са Вама не слаже. И када Вам неко скрене пажњу да сте неваспитани, дрски или прегруби, Ви се слободно браните овим џемом, не зове се он џабе „Само сам искрен“ и обавезно им реците да ме потраже, ја сам овде сваки дан, док не распродам, а, верујте ми, све се брзо прода. Људи просто обожавају овај џем.“

„А, шта вам је ово овде?“, упитате стидљиво, показујући на много мању теглу, пуну примамљивих, стидљивих воћки, које као да светле под сунчевим зрацима. У тој својој једноставности изгледају величанствено, налик дијамантима.

„Ах то. То нам нешто није успело. Знате таква су времена, пуно кише, мало сунца и пропадне нам посао. Кашичица тога и постанете умеренији, више промишљате, мање кажете. Вагате речи, к’о на овој мојој ваги. Прећутите када треба, скренете пажњу када је неопходно, ту сте за друге, у тишини. Мислите мало и о њима и њиховим осећањима, катастрофа, кажем Вам, потпуни промашај. Па, давно већ речи немају тежину, зар не? Што бисте јели то, били слабић и дозвољавали да Вас газе, када можете лепо ово прво, па да будете моћни, главни и решетате речима, само тако Вам нико ништа не може.

Сада ће да склони то моја жена, не знам што већ није, три пута сам јој рекао. Имамо пуну гајбу, ал’ нико неће.

Слушај ти мене, слатка моја, знам ја.“ разгоропадио се он, брже боље склањајући ту теглицу пуну „срама и слабости“.

Да, обично недељно, сунчано преподне, идеално време за традиционалан ритуал и пијачну набавку.

Сударају се колица и плетене торбе, треска се дрвеним гајбицама, док се рамена чешу једна о друге.

Идеално време да се добро размисли коју од ове две тегле вреди изабрати.

Није мала ствар.

Padaju cene

Остави коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.