Магазин Студент

Магазин Студент, најстарије студентско гласило на Балкану

Резервација?

Резервација?

Једна реч, која у Београду сва врата отвара.

Гвоздена, дрвена, стаклена, метална… сва.

Нема ту сувишних речи, осмеха, нити љубазности.

Само пословно и надмено.

Резервација? Је л’ је имате?

Имамо, имамо.. направили смо још пре десет дана, да се осигурамо да ћемо имати где да прославимо јубиларни рођендан, рођење детета које смо дуго ишчекивали, диплому за коју смо се баш намучили…

Ми је имамо, јер смо хтели да одведемо пријатеље странце у провод о којем су толико слушали. Звали смо три пута да потврдимо, да се осигурамо да нећете дати сто неком другом.

Знате неком важнијем и битнијем од нас. Знамо сви ко су најважнији у овом граду, и то сигурно нисмо ми, које гњавите за ту бесмислену резервацију.

Нема везе што смо своје паре за рачун поштено зарадили.

Нема везе што особље нећемо кињити, а друге госте својом бахатошћу малтретирати.

Нема везе што немамо сумњиву прошлост и још прљавију будућност.

Резервација?

Мала реч која у Београду значи толико тога: ко си, шта си, колико имаш да потрошиш.

Знате, изгледа да то млади највише вреднују ових дана: ко је у ком сепареу, да ли у обичном или оном екслузивном, у ком је више згодних, слободних девојака, а у ком више намрштених, истетовираних ликова. У којем се више пије, а који више светли од скупих сатова и шампањских прскалица.

И добро је што све пршти, јер се тако лакше да осмотрити и испозирати. Зар се излазак рачуна ако те нико није препознао?

Па ниси ту да би се добро, са својим друштвом, забавио, већ да би знали ко си и да имаш.

Ако немаш, нема везе… све је у глуми.

Лепа си, згодна, надоградила си нокте, па онда и трепавице, лако ћеш се снаћи. Сними сепаре са гомилом матораца, са златним крстовима и зализаним косама (ако их и имају) и уживај у третману. Можда ти се неће свидети њихова очекивања од тебе после, али вреди испијања тог хладног коктела и тога што ће они који су ти се у основној ругали имати шта на Инстаграму да виде, зар не?

Резервација?

Питање које са собом носи и скенирање од главе до пете: да ли си намуњен по београдским стандардима и да ли одговараш профилу „цењене“ клијентеле.

Мрштење на јефтинију марку пића.

Нема везе што је више волиш, за ту разлику у цени боље да нисам ни ишао до шанка.

И нема везе што вас целу ноћ нећу ни погледати, што ћу вас услуживати преко своје воље, осмеха имам само за оне шире руке и намрштенијих погледа; свеједно ме немојте вређати том бедном напојницом. Боље немојте оставити ништа и само заобиђите ово место следећи пут, оно није за вас.

Па, како није?

Ми ову музику волимо, долазили смо прегршт пута, пре него што је ико за вас чуо и показао жељу за „алтернативним, небитним“ местом, пре него што су вас преплавили битни бизнисмени, новокомпоноване креаторке и малолетници ковани у естрадним миљеима.

Резервација?

Реч која дели оне битне од небитних.

Која оставља испред врата, неснађене, заборављене и маргиналне људе овога града.

Која даје привидну моћ онима који своје комплексе нису излечили на време и онима који би у неким другим, уређенијим земљама били део друштвеног талога.

Која деградира оне који би само да изађу, изђускају и искулирају пред нову, капиталистички разарајућу, недељу.

Резервација?

*ебала вас резервација.

Padaju cene
0 Discussions on
“Резервација?”
    • Izvinjavam se na kasnom odgovaranju, tek sada vidim odgovor. Na većini mesta je danas takva situacija, nemoguće je naći mesto vikendom ako nemate rezervaciju, izgleda da ljudi ovde samo izlaze 🙂

Остави коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.