Магазин Студент

Магазин Студент, најстарије студентско гласило на Балкану

Одабрана најбоља паметна решења за градове у Србији

Већ 3 месеца, 6 тимова које чине млади програмери интензивно су радили на развијању технолошких решења који ће побољшати живот у српским градовима. Паметне пресе за рециклажу отпада, апликација која вас награђује ако користите бицикл или пешачите, апликација која вам штеди време и новац дајући вам препоруке за најјефтинију куповину, бржа и једноставнија размена половних књига, спречавање бацања хране, па чак и брже и једноставније резервисање терена за рекреативни спорт. Све ово било је део првог такмичења за ИТ предузетнике у организацији Удружења БЕУМ а уз генерално спонзорство компаније Теленор Србија. 

Такмичење је заокружено финалним догађајем који се у суботу одржао у Старом двору, пред 150 гостију из света технологије, предузетништва и телекомуникација. Жири, кога су између осталог чинили и Њ.Е. Алона Фишер Кам, амбасадорка Израела у Србији, Драгомир Петронијевић, члан Градског већа и представници компанија, фондација и инвестиционих фондова прогласили су 3 победничка тима. Победнички тим је Солагро, чије ће паметне пресе за рециклажу додатно допринети еколошкој одрживости наших градова, Тимстер је на другом месту и то је апликација које ће све љубитеље спорта обрадовати, доступна је лакша и бржа резервација терена и проналажење екипа за мали фудбал и Веверион је трећепласирани тим, чија ће апликација олакшати наше куповине. Сва три тима добила су 3 месеца радног простора у инкубатору ICT Hub, као и приступ новчаном фонду у укупној вредности од 10 000 евра, док је првопласирани тим освојио и двонедељно студијско путовање у Тел Авив.

Свих шест финалиста ушли су у осмомесечни програм обуке и менторства у ICT Hub-у, где су, осим нових знања о покретању и вођењу стартапа, стекли и неопходне информације о концепту паметних градова и добили прилику да се повежу са најрелевантнијим регионалним стручњацима у овим пољима.

“Smart City Challenge Serbia настоји да инспирише нову генерацију талентованих српских програмера и ИТ предузетника, помажући им да развију своје идеје за унапређење квалитета живота у градовима у Србији, као и да покрене активну дискусију о концепту паметних градова у Србији. Овогодишње такмичење је само први корак у остварењу ових циљева. “ – истакао је Ђорђе Ђорђевић, менаџер пројекта.

Padaju cene

Остави коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.